Arama motoru optimizasyonu neden sizin için önemli?

Web sitenizi yaptıktan (veya yaptırttıktan) sonra, Internet ortamındaki tanıtım ve diğer çalışmalarınız ile ilgili ilk adımı atmış oluyorsunuz. Ancak, sadece web sitenizin üretilerek, Internet üzerinde yer almaya başlaması, bu konuda yapabileceklerinizin çok küçük bir parçasını oluşturuyor.

Web siteleri, mevcut müşterilerinize verdiğiniz hizmet kalitesini yükseltmede, operasyonel maliyetlerinizi düşürmede önemli rol oynamaktalar. Ama aynı zamanda, yeni müşteri kazanmanız için de önemli bir tanıtım ve satış kanalı fonskiyonuna sahipler. Tabi bunu gerçekleştirebilmeniz için de, web sitenize mevcut müşterilerinizin dışında ve mümkünse sizin hedef kitlenizden oluşan bir trafik yaratmanız gerekmekte.

Web sitenizin trafiğini arttırmanın bir çok yolu var. Mesela,

– internet’te web sitenizin reklamını yapmak,
– web sitenizin reklamını başka mecralarda yapmak,
– diğer mecralardaki reklamlarınızda web sitenizin adresine yer vermek,
– web adresinizi basılı dokümalarda kullanmak,
– tanıdıklarınıza web sitenizden bahsetmek
– başka web sitelerinde linkinizin yayınlanmasını sağlamaya çalışmak
– …

Bu yöntemlerin hepsi de işe yarayacaktır, ancak her birinin maliyeti ve getirdiği sonuçlara göre değerlendirdiğinizde etkinlikleri çok farklı olacaktır. Reklam yolu ile web sitenizin duyurusunu gerçekleştirmek ve trafik yaratmak, işin en kolay yolu olacaktır. Ancak, bu yöntem aynı zamanda en pahalı ve geçici yöntem olma özelliği de taşıyacaktır. Reklam için ayırdığınız kaynaklar tükendiğinde, web trafiğinize de veda etmek zorunda kalacaksınız. Üstelik, muhtemelen reklama ayırdığınız yatırım, sizin yatırımınızın geri dönüşünü sağlayacak bir trafiği sağlamayacaktır. En azından, bu yatırımı geri alamama riskiniz çok yüksek olacaktır. Bunu yanında, bahsedilen diğer yöntemlerin de etkinlikleri ve süreklilikleri tartışmalıdır.

Webde trafiğin ana kaynakları: Arama Motorları
Artık web trafiğinin büyük bir bölümü Google, Yahoo, MSN gibi arama motorları tarafından oluşturulmakta. Bunun nedeni, kişilerin aradıkları konudaki web adresini tam olarak bilmedikleri zaman aradıklarını bulmak için ilk çıkış noktalarının bu arama motorları olması. Ben danışmanlığını ve yönetimini yaptığım web sitelerinin trafik istatistiklerine baktığımda, toplam trafiklerinin en az %50’si ile %90’ı arasındaki bir trafiğin arama motorlarından kaynaklandığını görmekteyim. Sitenin konusuna ve hedef kitlesine göre değişmekle birlikte, bu sayılar, potansiyel müşterilerimizin çoğunun bize bu yolla ulaştığının önemli bir göstergesi.

Sistem nasıl çalışıyor?
Google v.b. arama motorları, kendi aralarında ufak değişiklikler gösterseler de, temelde web sitenizi belli kriterlere göre değerlendirerek, sayfalarınızda yer alan kelimelerle arama yapıldığında sonuçlarında gösterilecek şekilde indeksliyorlar. Yani web siteniz neyle ilgili ise, teorik olarak arama motorlarında da, ilgili kelimelerle indekslenmesi söz konusu. Bunun için de, “robot” adı verilen yazılımlarla, internet’teki web sitelerinde linkten linke atlayarak, buldukarı sayfaları içeriklerine göre indeksliyorlar.

Web sitenizin arama motorlarında yer almasını nasıl sağlayacaksınız?
Web siteniz, bazı durumlarda siz hiç bir şey yapmasanız bile çoğu arama motoru tarafından indekslenecektir. Ancak, bunun tam tersi bir durum da söz konusu olabilecektir, yani eğer siz bu konuda bazı temel kriterlere dikkat etmezseniz, sitenizin çok az veya hiç indekslenmemesi söz konusu olabilecektir. Ancak, eğer web siteniz sizin için stratejik bir öneme sahipse, bu konuyu şansa bırakmak, diğer yaptığınız çalışmaların etkisini olumsuz yönde etkileyecek, belki de çok önemli bir potansiyeli kaybetmenize sebep olabilecektir.

İlk 3 sayfada yoksanız, Internet’te de yoksunuz!
Üstelik, artık arama motorları tarafından indekslenmek de yeterli olmamakta. Internet kullanıcılarının kullanım alışkınlıkları incelendiğinde, herhangi bir konuda yaptıkları arama sonucunda, listelenen ilk 3 sayfadan sonraki sonuçlarla ilgilenmedikleri gözlemlenmekte. Yani, kullanıcıların %90’ından fazlası, arama sonuçlarının ilk 3 sayfasındaki linkleri ziyaret etmekte ve diğer sonuçları görüntülememekte. Bu çok dramatik bir durumu ortaya koymakta; eğer web siteniz, hedef kitlenizin arama yaptığı kelime sonuçlarında ilk 3 sayfa içinde değilse, iş yapma ihtimaliniz inanılmaz derecede düşmekte.

Nasıl ilk 3 sayfaya gireceksiniz?
Arama motoru sonuçlarında ilk 3 sayfaya girmek, çok şanslı durumlarda kendiliğinden de olabilecektir. Ama, eğer bu konuda sistemsel bir yaklaşım belirleyecekseniz, web sitenizin, müşterilerinizin ilgi alanlarına göre arama motoru sonuçlarında yer almasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekecektir. Günümüzde bu konu ayrı bir uzmanlık alanı olmuş durumda. Bir çok SEO (Search Engine Optimization) profesyoneli bu alanda hizmet vermekte, ucuz/pahalı bu amaca yönelik bir çok yazılım pazarlanmakta.

Arama Motoru SPAM’ine karşı dikkat!

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarınız için, kendiniz bu konuyu araştırabileceğiniz gibi, bir profesyonelin yardımını da başvurabilirsiniz. Eğer bu konuda yeteneğiniz ve bilginiz varsa, yardımcı yazılımlarla da işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Ancak bu çalışmaları yaparken, şunu unutmamanız gerekmekte; Google gibi arama motorları, günümüzde çok gelişmiş algoritmalar kullanarak web sitelerinin içeriğini değerlendirmekte ve indekslemekte. Dolayısı ile, yapacağınız çalışmalarda, arama motorlarını yanıltmaya yönelik (ki bu SE SPAM olarak adlandırılmakta) uygulamalar yapmanız, web sitenizin iyi indekslenmesi şöyle dursun, bu girişimini fark edilmesi durumunda, sitenizin arama motoru listesinden sürekli olarak çıkartılmasına da sebep olabilecektir. Özellikle bu konudaki yazılımları kullanırken, yanıltıcı yöntemlere başvurmadıkarından emin olmanız gerekmekte.

En iyi yöntem: Müşterinizin ihtiyacı olan bilgiyi, düzgün şekilde sunun
Arama motoru SPAM’i gerçekleştirerek, sitenizin yasaklanması tehlikesinden kurtulamanın en kolay yolu, potansiyel müşterilerin ilgi duyacakları konulardaki içeriğe, sitenize düzenli ve organize şekilde yer vermekten geçmekte. Ayrıca, arama motoru optimizasyonu konusunda bilgili bir web ajansı ile çalışmak veya bu konudaki bir uzmanın yardımını almak da, işinizi garantiye almanızı sağlayacaktır.

Reklam bağlantısı:
Markethink Arama Motoru Optimizasyonu Servisleri

Arama motoru optimizasyonu neden sizin için önemli?” için 7 yorum

  1. Harika bir yazi Serdar bey. SEO kavraminin bircok kisi tarafindan “kara buyu” olarak anlasildigi ve uygulandigi bir donemde, boyle yazilara cok ihtiyac var. Halbuki akli basinda ve herkesin uygulayabilecegi bircok metot var Google siralamalarini artirmak icin. Sizin verdiginiz tavsiyeleri umarim bu ise merak salanlar (ve website sahibi sirketler) duyaciktir.

  2. Teşekkürler Mehmet bey. Çoğu büyük kurumun web sitesinde bile temel META TAG’lerin düzgün yerleştirilmemesi ve FLASH uygulamalarının sorumsuzca kullanılması durumu maalesef devam etmekte. Bu konudaki kalitenin arttırılması için, bence ajanslara da önemli rol düşmekte. Ufak tefek ajanslar bu hatayı yapsa bir şey demeyeceğim ama, bazen inanılmaz durumlarla karşılaşılabiliyor.

  3. Teşekkürler Serdar Bey,
    arama motoru optimizasyonu konusunda, ülkemizde nitelikli içerik oluşturulmasına yönelik bence çok güzel bir adım. İzninizle videonuzu bloguma ekliyorum 😉

  4. Merhabalar,

    SEO konusunda Turkce yazilmis ender basarili yazilardan bir tanesi. Pazarlama alanindaki herkesin okumasinda fayda var. Tesekkurler.

    Fatmanur Erdogan
    kariyerim.wordpress.com

  5. Arama motoru optimizasyonu konusunda kullanıcıları bilgilendirmeniz ve çalışmalarınızdan dolayı teşekkürlerimizi sunar.İyi çalışmalar dileriz

  6. Hakikaten güzel bir makale olmuş emeğinize sağlık
    Arama motorlarında iyi bir yerlere gelmek istiyorsanız yapmanız gereken basit zaman,temiz içerik,hile yapmamak.Başarılarınızın devamını dilerim..

  7. Merhabalar,

    SEO’yu yabancı kaynaklardan öğrenerek kullanan biri olarak ülkemizde bu konu hakkında ilk kez ciddi ve aydınlatıcı bir yazıya ve videoya rastladım. SEO’yu Affiliate Marketing ile birleştirerek bireysel ve özgür bir iş ortamı da yaratılabiliyor. Dürüstçe kullanılan SEO tekniklerinin uzun süre fayda sağladığını yaşayarak, deneme yanılma yöntemiyle öğrendim. Bir SEO Experi için dikkat ve konsantrasyonun çok önemi var. Sizinle tanışmak isterdim doğrusu..
    Tebrikler..

    [ Ben de blog yazılarıma henüz bugün başladım 🙂 ] Affiliate programları vasıtasıyla online çalışıyorum.
    http://onlinepazarlama.blogspot.com/

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir