Alkol mü, Sigara mı, Yoksa Şeker mi Daha Çok Öldürüyor?

Sizlerle bazı istatistikleri paylaşmak istiyorum. Dünyadaki yıllık sigara, alkol ve şeker kaynaklı ölümlerin sayılarına bir bakalım (kesin rakamlar olması mümkün değil ama genel olarak karşılaştırma yapmamız için de yeterli olacaktır).

Alkol kaynaklı ölümler 2,5 milyon kişi/yıl
Sigara kaynaklı ölümler 5 milyon kişi/yıl
Şeker kaynaklı ölümler 15 milyon kişi/yıl

Alkol ve sigaranın zararlarını yadsımıyorum, ama bu sayılara baktığımızda bize öcü olarak gösterilen ve üzerlerine inanılmaz vergi yüklenen bu ürünlerle karşılaştırıldığında, şekerin çok daha büyük bir toplumsal problem olduğunu görüyoruz. Ama buna rağmen, diğer ürünlerden çok daha tehlikeli olan şekerli gıdalarla ilgili önleyici bir vergilendirme ortalıkta yok (veya yok denebilecek seviyede).

Şekerli içeceklere vergi uygulansa durum ne olurdu?
Kaba bir hesap yapalım; şu anda marketlerde yaklaşık 3 TL’ye satılan 2,5 litrelik kolalı içeceğin fiyatı, eğer sigara ve şaraba uygulanan vergilere benzer vergilere tabi olsaydı, 4,5TL ile 6TL arasında olması gerekecekti. Alkol oranı daha yüksek olan içkilere uygulanan vergilere benzer bir vergi uygulansaydı, o durumda fiyatının nerelere geleceğini tahmin edemiyorum (aşağıdaki gov.tr bağlantısında vergi oranları mevcut). Bu seviyede bir vergilendirme bile, su yerine durmadan şekerli içecek tüketen toplumumuz için önemli bir adım olurdu. Fast Food restoranlarda, üç kuruşa koca koca şekerli içecekleri satmak da daha zor olurdu.

Garip durum!
Sizce de bu garip değil mi? İnsanların şekere olan bağımlılığını kullanarak, hemen hemen hiçbir besin değeri olmayan ürünleri satarak inanılmaz kâr elde eden kurumlar, toplum sağlığını bozdukları için herhangi bir yaptırım ve vergiye tabi değiller. Ama biz çalışanlar, her birimiz, bu ürünlerin yarattığı şeker hastalığı, obezite ve kalp hastalıklarının tedavisine yönelik olarak sosyal sigorta primlerimizi tıkır tıkır ödüyoruz. Kısacası, şekerli gıda üretenler bizim üzerimizden kâr elde ediyorlar ve toplum sağlığının bozulmasına neden oluyorlar, ama faturasını toplum olarak hepimiz ödüyoruz.

Yani devletimiz (ve diğer devletler) diyor ki, sizi sigara ve alkol yolu ile öldürmeye çalışanlardan korurum, ama şekerle öldrülmenize karışmam.

Bu gidişe bir dur demek gerekmiyor mu?

Konuyla ilgili çeşitli kaynaklar:
http://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm
http://www.ncadd.org/index.php/in-the-news/155-25-million-alcohol-related-deaths-worldwide-annually
http://www.olsonnd.com/what-kills-more-people-sugar-or-cigarettes/
http://newsroom.heart.org/news/180-000-deaths-worldwide-may-be-associated-with-sugary-soft-drinks
http://www.cdc.gov/tobacco/data_statistics/fact_sheets/fast_facts/
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/mevzuatek/otv_oranlari_tum/otv_3_sayili-OpenPage.htm

Alkol mü, Sigara mı, Yoksa Şeker mi Daha Çok Öldürüyor?” için 5 yorum

  1. pardon ama, benim vücuduma ne soktuğumdan size, veya devlete ne?

    devlet, benim paramla dönen ve bana hizmet ile yükümlü bir kurum. devlet benim babam, ben de çocuk muyum ki ne yiyip içtiğime karışılıyor?

    aynı durum vücuduma sokmak isteyeceğim her şey için geçerli. alkolden alınan fahiş vergileri bu kadar tatsız bir tutumla savunmanız, üstelik devleti bizim vücudumuza girenlerle ilgili daha çok karar vermeye çağırmanız bu çağda gülünç sadece. kızlı erkekli evleri de kapatalım mı? şimdi bunun alakasız olduğunu düşünüp kendinizi teselli etmek isterseniz buyrun. ama dünyada gidişat yasaklara doğru değil babacım.

  2. Sayın boğaziçi bin beşyüz, yazının ana fikrini anlayamamışsınız sanırım; ben alkollü içeceklere uygulanan vergileri savunmuyorum, ama kamu sağlığını ilgilendiren ve sonucunda devletin sağlık giderlerini arttıran pek çok ürüne uygulanan yaptırımlar arasında bir denge olması gerektiğini savunuyorum. Eğer şeker, alkolden çok daha fazla kamu sağlığı problemi yaratıyorsa, o zaman alkole uygulanan yaptırımlardan daha fazlasının şekerli ürünler için de uygulanması lazım. Türkiye'de devlet SGK vasıtasıyla sağlık sisteminin büyük maliyetini üstlendiğine göre, kamu sağlığı alanında gerekli düzenlemeleri de yapabilir (vergilendirme yoluyla). Siz eğer devlet bana karışmasın diyorsanız, o zaman neden vergi ödüyorsunuz, onu da ödemeyin? Eğer hepimiz vergi ödüyorsak ve bazı ürün grupları bu vergi içinden sağlık harcamaları sebebiyle büyük bir pay alıyorlarsa, devletin bu yönde adımlar atmasından daha doğal bir şey olamaz. Veya şöyle olabilir, devlet sizin yediğinize içtiğinize karışmaz, vergi de almaz, ama hasta olduğunuzda da devletten yardım istemezsiniz, böylece dilediğiniz özgürlüğe sahip olabilirsiniz. Bu ancak sağlık sisteminin tamamen özelleşmesi ile olabilir, onun da ülkemizde ve dünyada ne kadar uygulanabilir olduğunu bilmiyorum.

  3. kardeş şeker kontrol altına alınamaz..
    alkol içmesen olur, sigara içmesende olur ama şeker her yerde kullanılıyor..
    ne yapcan kişi başı 3 kg limit koycan hadi tatlı yapcak, evde kaç kişi var
    ooo çok fazla teferruat, o yüzden şekere müdahele edilemez..
    yiyeceklerin birçoğunda şeker var çünkü,
    topyekün yemek kültürünü mü değiştircen
    kafan bu kadarına basıyo heralde
    otur bi kendi kendine felsefe yap,
    sen cb sin, nasıl yasaklarsın şekeri veya vergileri artırırsan enflasyona etkisi ne kadar olur sence

  4. Samet bey, siz sanırım şeker fabrikasında çalışıyorsunuz. Ben "kafam bastığınca" çözüm önerilerini getirdim, vatandaşını korumak devletin görevlerinden biri, şekerli yiyecek üreten şirketleri korumak değil. Siz de bir zahmet oturup düşünün, bu devletin şekerden kaynaklanan hastalıklara ayırdığı para ne kadar diye. Çocuğunuz şeker hastası olduğunda "devlet çocuğuma baksın" demeyecek misiniz? Bunun maliyeti kimin cebinden çıkıyor sanıyorsunuz?

    Ben yazımda yemek kültürünü değiştirelim mi demişim? Otur baklavanı, sütlacını, kazandibini ye. Bunlar değil zaten problem. Problem su yerine içilen gazoz, kola ve şekerli içecekler. Problem glikoz şurubu basılmış her türlü şekerli gereksiz besin. Çocuklarımız zehirleniyor, hepsi şeker hastası olacak, bunu fark etmek için doktor raporu mu gerekiyor illa ki!

    Şeker mis gibi de kontrol altına alınır ve alınması gerekiyor. Ama bunun devlet politikası olması gerekiyor. Devletin şeker lobilerine karşı dik durabilmesi gerekiyor. Eğitim gerekiyor. Şekeri kontrol altına almazsanız işte ABD'nin gençleri gibi 120 kiloluk obez ve şeker hastası çocuklarınız olur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir