Esprili Reklamlar

Dün Reader’s Digest’de rastladığım iki reklam, bana esprili reklamların kimi durumda pozitif etki yaratabilecekken, bazen de negatif etkisi olabileceğini düşündürdü. İşte biri negatif, diğeri ise pozitif etkisi olduğunu düşündüğüm iki reklam:


New All-Bran Yogurt Bites makes things easier to digest“, yani
Yeni All-Bran Yogurt Bites, hazmı kolaylaştırır

Örnekte 362 USD’lik bir faturanın, All-Bran sayesinde daha kolay hazmedileceği esprili şekilde ifade edilmekte. Bu ilk anda komik gibi gözükse de, günlük hayatta gerçekten bu faturaları nasıl ödeyeceğini düşünen insanlara, bu reklam ile mevcut endişeleri hatırlatılmakta, belki de reklama bakanlar, bu sıkıntılarını hatırlayarak, bir an önce sayfadan ayrılmaya çalışmaktalar. Basit bir espri yapayım derken, hedef kitlemizi de en derinden rahatsız etmiş oluyoruz, reklam fayda yerine belki de zarar vermekte.


We Love Vegeterians – More Beef For Us“, yani
Vejetaryenleri Seviyoruz – Bize Daha Çok Sığır Eti Kalıyor

Bu reklam ise, Amerikan Sığır Eti Üreticileri Birliği tarafından verilmiş. Reklam, herkesin “kırmızı etten kaçının, beyaz et yiyin” dediği bir dönemde, esprili şekilde vejetayenlere taş atmakta. Burada, sığır etini seven ama, hergün sığır etinin zararlarını dinleyen hedef kitleyi, biraz olsun rahatlatacak bir strateji izlenmiş. Bence pozitif etki yaratıyor ve hedef kitleyi gerçekten gülümsetiyor. Görsel olarak da, insanı cezbedici ve tüketime teşvik eden bir etki yaratmayı başarıyor. Bence çok başarılı.

Kısacası, esprili reklam yapmak değil, esprinin amacınıza yönelik ve reklamın çalışmasını rağlaması önemli.

Tag: , , , ,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir