Neden, neden, neden?

Benim anlayamadığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Sanırım Renault Twingo ile başlatmıştı. Otomobil kokpitinde, göstergelerin sürücünün tam önüne, direksiyonun arka kısmında değil de, kokpitin orta bölümüne yerleştirilmesinden bahsediyorum. Daha sonra, buna benzer bir çok otomobil tasarımı görmeye başladık. Renault Scenic, Nissan Primera, Toyota Yaris ve Fiat İdea da bu tasarımın uygulandığı modeller arasına girdi. Ben bunu anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum. Bu otomobilleri tasarlayanlar, otomobilin nasıl kullanıldığını bilmiyorlar veya pek umurlarında değil. Genellikle kadınların kullanması beklenilen otomobillerde bu tip uygulamaların yapıldığına da dikkatinizi çekerim. Tasarımcı acaba şöyle mi düşünüyor: “kadınlar otomobil kullanırken fazla teknik bilgiyi önlerinde görmek istemezler, onlar için ferah bir görüş ve şirin bir tasarım daha önemlidir, biz de ona göre tasarım yapalım!”. Yanlış anlamayın, bunlar benim görüşlerim değil. Üstelik, kadın kullanıcılar böyle düşünseler bile, bu kadar ölümcül bir konuda, sadece şirin gözükmek için, böyle tasarım hataları yapılması kabullenilemez. Bu araçları kullanırken, hız veya herhangi bir bilgi için, gözünüzü yoldan çok fazla ayırmanız gerektiğini çocuklar bile söyleyebilir. Bu basit tasarım farkının, çok ciddi kazalara neden olması muhtemel.

Benim düşünceme göre bunlar kesinlikle hatalı tasarımlardır ve kanuni olarak da engellenmeleri gerekmekte. Biraz sert bir düşünce gibi gözükebilir ama, şirin bir tasarımın sonucunda, çok ağır bedeller ödeyebileceğinizi unutmayın.

Bu konuda bir de başarılı tasarım örneği vermek istiyorum. İşte Saab 93’ün kokpiti. Her şey gözünüzün ve elinizin altında. Gereksiz stres yok. Kısacası, olması gerektiği gibi bir tasarım.Tag: , , ,

Neden, neden, neden?” için 3 yorum

  1. Merhaba,
    Ben bir Toyota Yaris sahibiyim.
    Aracı alıp kullanmadan önce ben de gösterge panelinin ortaya konulması konusunda -sizin kadar katı olmasa da- aşağı yukarı aynı görüşte idim.. Fakat test sürüşü ve sonrası arabamı alıp kullanmaya başladıktan sonra kesinlikle önyargılı davrandığımı farkettim.. Diğer araçları bilemiyorum ama en azından Toyota Yaris’in gösterge panelini normal gösterge panellerine tercih edeceğimi söyleyebilirim..
    Size de önyargınızı kırıp objektif bakmanızı şiddetle tavsiye ediyorum..
    Sami İMAMOĞLU

  2. Merhaba Sami bey,

    Yaris’i sürekli kullanmasam da, bir kaç defa inceleme fırsatım oldu. Özellikle yeni Yaris bence kategorisinde çok çok başarılı bir otomobil. Gösterge sisteminin de göze son derece hoş gözüktüğünü söyleyebilirim. Ancak, işe ergonomik ve pratik açıdan baktığımda, görüşüm doğru bir uygulama olmadığı yönünde. Buna önyargı demek pek doğru olmaz, pratik bir görüş demek daha doğru sanırım. Bu konuda ancak bilimsel bir araştırma ile net birşeyler söylenebileceğini düşünüyorum. Günlük kullanım esnasında bize doğru gibi gelen veya farketmediğimiz bazı şeyler, bilimsel olarak incelendiğinde ilginç sonuçlar verebiliyor. Yorumunuz ve ilginiz için teşekkürler.

  3. merhaba,önelikle şunu söylemeliyim bakış açınız gerçekten ilginç,yani trafikte fren lambası yanmayan,freni tutmayan,bakımsız ve eski o kadar çok araba varken bence sizin bu arabaların kanunen yasaklanmalarını,hatalı tasarımlar olduğunu ileri sürmeniz son derece yanlış.diğer modelleri bilmem ama yaris te amaç sürücünün gözünü yoldan ayırmaması,yani ortada olması çok daha iyi.toyota.com.tr de yaris e-broşür’ ü indirip aracın göstergelerinin neden ortada olduğunu öğrenebilirsiniz. sizce hangisi daha kolay başını öne eğmek mi yoksa yana çevirmek mi?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir