İpana’nın Tarihi


İpana diş macunu markasını Türkiye’de hepimiz biliyoruz. Hatta, diş macunu denince bir neslin aklına ilk gelen isim budur herhalde. Peki İpana’nın, 1915 yılında ABD’de piyasaya sürüldükten sonra, çok satan bir marka olduğunu, ama şu anda Türkiye’den başka bir yerde üretilip pazarlanmadığını biliyor muydunuz?

Benim elde ettiğim bilgilere göre, İpana 1915 yılında Bristol-Meyers tarafından piyasaya sürülmüş ve kısa sürede en çok satan markalardan biri olmuş. 1936-1945 yılları arasında ise, İpana ABD’nin en çok satan diş macunu markası olmuş.

Aradan geçen zamanda, marka yaşlanmış ve 1968 yılında Bristol-Meyers bu marka altında üretimi sonlandırmış. Bir yıl sonra, iki ABD’li işadamı, markayı satın alarak yeniden piyasaya sürmüşler, ama ne yazık ki, bu girişim pek başarılı olmamış ve 1973 yılında İpana üretimi yine sonlanmış.

Bu dönemde, markanın Türkiye’de Eczacıbaşı tarafından üretildiğini biliyoruz. Ama yaptığım araştırmalarda, Türkiye’de piyasaya sunulma tarihine rastlayamadım. 1991 yılında ise, Eczacıbaşı, markayı satın alan P&G ile ortak üretim/satış anlaşması gerçekleştirmiş. Şu anda benim bildiğim kadarı ile ürünler Eczacıbaşı tarafından üretilmekte ve P&G tarafından pazarlanmakta.

ABD’de zamanında çok başarılı olan bu markanın, şimdi sadece Türkiye’de üretilip satılması bana enteresan gelmekte. Markaların coğrafi olarak ne kadar farklı pozisyonlara gelebileceklerine güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Sizin İpana ile ilgili bir bilginiz varsa, paylaşırsanız sevinirim.

Tag: , , ,

İpana’nın Tarihi” için 9 yorum

  1. Bende internetten bir araştırma yaptım ama maalesef yeterli bilgiye ulaşamadım sanırım karıştırıyorum. Sadece bulgarca ve rusça sitelerle karşılaştım ipana’nın resminin olduğu ama içerik hakkında bir bilgim yok.

  2. Demekki ABD’de iyi pazarlamayı sürdürememişler… İlk başlarda sesini duyuran ama sonra iyi pazarlamayı elden bırakan markalar olabiliyor…

  3. Merhabalar.
    İpana artık eczacıbaşı tarafından üretilmiyor. Tamamen P&G ürünü. Yurtdışında Crest ve Blend a med gibi markaları var P&G'nin. Doğru, İpana sadece Türkiye'de.
    Bir de Türkiye'ye BM tarafından getirilmesi 1953 yılı.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir