Doğada Çözünebilen Su Şişesi


Amerika’da bir süre önce satışa sunulan Biota markalı şişe sularının önemli bir özelliği var. Şişeleri kullanımdan sonra doğada çözünebilir özellikteler. Mısır lifinden üretilen bu şişeler, normal saklama koşullarında özelliklerinden birşey kaybetmezken, çöp haline geldiklerinde doğada 75-80 gün içerisinde tamamen çözünüyorlar. Bildiğiniz gibi, PET’ten üretilen şişeler doğada çözünemedikleri için, önemli bir çevre kirliliğine sebep oluyorlar.

Üretici şirket, maliyetinin, diğer pet şişelerle rekabet edebilir seviyelerde tutulacağını söylüyor.

Doğada çözünebilen ürünler neden önemli?
İnsan atıkları sebebi ile, artık kendini temizleyemeyen dünyamız, şu anda tarihinde hiç görülmemiş bir çevre kirliliği ile karşı karşıya. Okyanusların kirliliği inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Bunun en önemli sebeplerinden biri de, petrolden imal edilen plastik ürünler. Bu ürünlerin en iyisinin bile, doğada çözünmesi yüzlerce yıl alıyor. Bazıları hiçbir şekilde doğada çözünemiyorlar. Plastik ürünler, okyanuslarda belli bir süre sonunda parçalanarak (ama çözünmeden) mikroskopik boyuta iniyorlar. Bu parçalar, okyanus besin zincirinin en alt halkası olan planktonlara ve oradan da daha büyük balıklara ve deniz kuşlarına geçiyor. Sonuç olarak, dünyanın en temiz olduğu düşünülen denizlerinden bile yakalanan balıkların vücudunda da, petrol ürünü kalıntılarına rastlanıyor. Bilim adamları, kısa-orta vadede, okyanus besin zincirlerinin çökme tehlikesinden bahsediyorlar.

Nasıl? İç karartıcı değil mi? Ama bunlar gerçekler ve eğer tedbir alınmazsa, gerçeklerle çok farklı şekilde yüzyüze geleceğiz. İşte bu yüzden çevre kirliliğine yol açmayan ürünler önemli. Bu konuda çok daha fazla politik destek ve zorlama gerekiyor. Toplumların, çevreleri ile uyumlu şekilde yaşamayı alışkanlık haline getirme ve daha az inorganik çöp üretme zorunluluğu var. Aksi taktirde, bizim çocuklarımız çok farklı bir dünyada yaşayacak.

Ürünle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Tag: , , , ,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir