Motosiklet kullanın, ömrünüz uzasın!

Özellikle son günlerde, motosiklet kullandığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bu günlerde İstanbul’un trafigi dayanılmaz bir hal aldı. Açıkçası, hergün otomobille işine gidip gelmeye çalışanlara acıyorum, ben buna katlanamazdım.

Her yıl boşa geçen 48 gün!
Ben sadece motosiklet kullandığım için günde ortalama 1 saat daha az trafikte geçiriyorum. Bakalım bu 1 saatin anlamı neymiş:

-Ortalama olarak uyanık geçirdiğimiz sürenin %6’sı demek.
-İş dışında geçirdiğimiz uyanık sürenin %16’sı demek.
-Başka bir deyişle, yılda toplam 15 tam gün (24 saatten) demek.
– Yılda toplam iş dışında geçirdiğimiz uyanık süre cinsinden, 48 gün demek. Yani 48 günlük iş dışı zaman demek.

Yukarıdaki gibi yorumladığınızda, trafikte boşa geçirilen zamanın ne kadar büyük boyutta olduğunu daha iyi anlıyor insan.

Kompleksleri bırakın, motosiklet kullanın!
Ben özellikle birçok üst düzey yöneticinin, vakitleri bu kadar değerliyken, trafikteki otomobillerinin içinde geçirdikleri bu zamanı nasıl kabullendiklerini anlayamıyorum. Avrupa’da benim tanıdığım bir çok üst düzey yöneticinin günlük yaşamlarının ayrılmaz bir parçası motosiklet. Bizim ülkemizde ise, motosiklet kullanımı ile ilgili bir imaj problemi olduğunu görüyorum. Varlıklı olmanın tek göstergesi lüks ve büyük otomobil olarak görülüyor sanki. Hatta, motosiklet kullananların bir kısmında da bu sıkıntı var genelde. Herkes kendi ihtiyacına en uygun olanı değilde, en büyük/lüks motosikleti almaya çalışıyor. Bunun sonucunda da, neredeyse sadece şehir içinde kullanılan, 1200cc hacimli motora sahip motosikletleri etrafımızda görüyoruz. Halbuki, birçoğuna makul ölçülerde bir scooter aslında yeter. Aman karizma çizilmesin 🙂

Karizmamızı kişiliğimizle, davranışlarımızla ve yaptığımız işin kalitesi ile ifade ediyor olmamız gerektiğini ve artık başkaları için değil de, kendimiz için yaşamamız gerektiğini düşünüyorum.

İstanbul’da toplu taşımanın yaygınlaşması için önemli adımlar atılsa bile, bu adımların sonuçlarının alınması içinen az 3-5 yıl, muhtemelen 10 yıl gibi bir süre gerekmekte. Bu süre boyunca, otomobil sayısının ve kullanımının artmaya devam edeceğini varsayarsak, şehiriçi trafiğin kısa sürede tamamen kilitlenmesine de az zaman kaldığını gerekmekte.

Motosikletten korkmayın!
Ben 4-5 yıldır, yaz/kış motosiklet kullanmaya devam ediyorum. Geçtiğimiz yıl sadece 10-15 gün, yol üzerinde kar/buz olduğunda motosikletimi kullanmadım. Motosiklet kullanmanın güvensiz olacağını düşünüyorsanız, bunun sizin davranış şeklinize de bağlı olduğunu unutmayın. Eğer, direksiyon başında kendinize hakim olabilen, sakin bir yapınız varsa, motosiklet kullanabilirsiniz. Her zaman kask ve diğer güvenlik malzemesini kullanmanız gerektiğini unutmamak şartı ile tabii.

Tag:

Motosiklet kullanın, ömrünüz uzasın!” için 4 yorum

  1. Haklısın zaman çok değerli, ben trefikte geçen zamanı kör zaman olarak görüyorum ve kazanmak için kendimce bir kaç yolum var

    Bu tip trendler aşağıdan yukarıya gider diye düşünüyorum. Gençler arasında Vespa’nın çok popüler ve cool olduğunu söyleyebilirim. Şimdiden 2 arkadaşım Vespa aldı.

  2. Merhaba, trafik ile ilgili yorumlarınıza ve geçen zamanın kaybına katılıyorum. Ancak ülkemizde motosiklet kullananların belki de %99’u araç aralarından yada emniyet şeridinden gidiyor. Motorlu taşıt olmanın kurallarından biri motorlu araç yolundan gidilmesidir. Tabii bu durumda motosiklet kullanmanın bir esprisi de kalmıyor. Yani burada karar verilecek olan şey şu bence: Trafik kurallarına uymayıp işe eve erken gideceğiz, kurallara uyup trafikte saatler geçireceğiz Yada benim önerim toplu taşıma araçlarının kalitesinin yükseltilmesi. 🙂 Sevgiler.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir