Microsoft da hata yapar mı?

Windows’un en son sürümü Vista, daha önceki Windows sürümleri kadar heyecan yaratmamışa benziyor. Satışlar beklenenin altında seyrederken, Microsoft CEO’su Steve Ballmer, bu konuda biraz da yazılım korsancılığına suç atarak, korsan kopyalara karşı tedbirleri arttıracaklarını ifade ettmiş. Bkz.: Steve Ballmer vs. Vista Pirates

Acaba gerçekten de kopya versiyonlar bu konuda rol oynuyor mu? Şüphesiz belli bir oranda etkisi vardır. Geçmişte Internet erişim kapasitelerinin sınırlı olması dolayısı ile dosya paylaşımı günümüzde olduğu kadar kolay gerçekleştirilemiyordu. Ayrıca P2P servisler v.b. bu işlerin çok daha kolay yapılabilmesine olanak tanımakta. Dolayısıyla, yeni her türlü yazılımın kopyalanarak paylaşıldığı Internet ortamında, bence Vista da bundan payını almaktadır.

Ama bunun oranının satışları aşırı derecede etkileyecek kadar yüksek olduğunu zannetmiyorum. Eskiden yasal bir Windows kopyasını satın alarak kullananların, sadece mecburiyetten dolayı bu ürüne para verdiklerini düşünmek pek de mantıklı değil.

Windows Vista satınalınabilir bir ürün mü?
Vista ile Windows daha zor satınalınabilir bir ürün haline geldi. Bunun bence bir kaç nedeni var:

Ürün çeşitliliği: Windows Vista, hiç olmadığı kadar farklı sayıda versiyona sahip. Bu iyi bir özellik gibi düşünülebilir belki ama, satınalma kararının verilmesini zorlaştıran bir etken. Tüketicinin, satınalmadan önce, her versiyonun özelliklerini öğrenip, ondan sonra kendisine hangisinin daha uygun olduğunu anlamak için kafa yorması gerekiyor. Ama her durumda, yine de müşterinin kafasında “acaba doğru versiyonu mu aldım?” gibi bir soru işareti kalması muhtemel. Halbuki eskiden bu iş çok kolaydı, ev için Home Edition, iş için Professional Edition.
Fiyat: Windows artık hiç olmadığı kadar yüksek fiyatlara satılıyor. Her ne kadar ev kullanımına yönelik versiyonların fiyatı düşük gözükse de, biraz daha fazla bir şeyler istemeye başladığınızda fiyat 495 USD’ye kadar çıkmakta. Kısacası, XP’den Vista’ya geçtiğinize değecek bir şeyler için, ciddi fark ödemeniz gerekmekte.
– Yeterli Yenilik Olmaması: Ben Vista’ya geçeceksem, sadece 3 boyutlu arayüz kullanmak için geçmemeliyim diye düşünüyorum. Gelişmiş güvenlik v.s. de zaten günümüz işletim sisteminde olması gereken temel özellikler. Bence tek önemli yenilik, Media Center’in belli verisyonlara dahil edilmesi olmuş. Kısacası, Vista bende yükseltme isteği yaratmakta zorlanıyor.
– Donanım yükseltme gerekliliği: Mevcut bilgisayarınızın Vista’yı verimli çalıştırmama ihtimali çok yüksek. Sadece Vista için yeni bir bilgisayara geçmek, kullanıcılar için zorlu bir dönem ve gereksiz maliyet anlamına gelmekte.

Yeni satışlar OEM yolu ile ve fanatiklere olacak
Ortalama kullanıcılara Türkiye’de kutulu Vista satışının eskiye göre düşük oranda kalacağını tahmin ediyorum. Satılacak ürünlerin çoğu yeni bilgisayar satışları ile gerçekleşecektir. Vista’nın yüksek donanım ihtiyacı, bir çok kullanıcının bir sonraki bilgisayar satın alma dönemine kadar Vista’ya geçmemesine sebep olabilir. Bir de fanatikler kutulu üst versiyonlar alacaklardır.

Yeterince rekabetçi değil!
Bence Microsoft, yeni gelir yaratma kaygısı ile, müşterilerinin ne isteyebileceğini gözden kaçırmış gözüküyor. Geçmişteki başarılı lansman kampanyalarının devam edeceği düşüncesi ve iyimserliği ile, ceplerden biraz daha fazla para alabilmenin yolu aranıyor. İşe yarayan her şeyin bedelinin ödenmesi gerektiğine inanıyorum ve destekliyorum, ama, acaba Vista bunu hak ediyor mu diye sormadan da geçemiyorum. Açık kaynak kodlu rakipleri her geçen gün masaüstünde daha başarılı adımlar atarken, Windows’un daha rekabetçi fiyat ve ürün stratejisi ile piyasadaki varlığını devam ettirmesi akıllıca olacaktı.

Sanırım Vista en çok donanım üreticilerine fayda sağlayacak 🙂

İlgili bağlantılar:
Kopya Windows Kullananlar İçin 20 Şubat Son Gün!

Microsoft da hata yapar mı?” için 2 yorum

  1. Wİndows vista beklentileri karşılayamadığı için satışları düşük.. Konuştuğum bir çok insan xp nin daha az kaynak tükettiğini zaten pahalı olan bir yazılım için birde donanım yatırımını gereksiz bulduklarını xp nin şuanki koşullarda tüm ihtiyaçlarını karşıladıklarını söylüyorlar.

    Ayrıca vista ile gelen heyecan verici bir özellik mevcut değil. Mesela vista gadgets olsun diğer arama özellikleri olsun zaten windows harici işletim sistemlerinde olan microsoftun büyük yenilik diye tanıttığı işletim sistemi özellikleriydi.

    Beryl ve Compiz masa üstü ile tanışmadan önce vistanın 3d desktop özellikleri ile heyecan yaratabileceğini sanıyordum. Fakat linux 3d desktop ile şu an vistaya baya bir fark atmış durumda. Microsoft yeni yazılımlar için yeni donanımlar aldırtma politikasını bırakmalı veya böyle bir politikası yoksa da, daha az kaynak tüketen işletim sistemleri geliştirmeli ve yenilik olarak tanıtımını yaptığı özelliklerin gerçekten parayı hakkettiğini ve gerçek bir yenilik olduğunu göstermeli.

    Linux un compiz ve bery ile yakaladığı 3d desktop başarısını merak edenler aşağıdaki linklere bakabilirler. Vista kullanıyorsanız eminim farkı göreceksinizdir.

    http://www.youtube.com/watch?v=e_I-iMKU5mQ

    http://www.youtube.com/watch?v=Ht9gDGiFpiQ

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir