UPS logosunun gelişimi

Ben bu logo konusuna biraz takmış durumdayım. İşte size bugünkü konu 🙂

UPS logosunun zaman içindeki gelişimi, bence bir logonun şirket kimliği ile uyumunu kaybetmeden, aynı zamanda da dönemin görsel tasarım anlayışına uyum sağlayarak nasıl değişebileceğinin başarılı bir örneği.

Düşünün bir kere, UPS logosunu değiştirmese ve 1920 veya 1937’deki tasarımı kullanmaya devam etseydi, ne derecede başarılı olarak algılardık? Hatta, 1961’deki tasarımın bile, son yıllarda geçerliliğini kaybetmeye başladığını söylemek yanlış olmaz. Bence UPS bunu görerek, son derece başarılı bir değişimi gerçekleştirmiş.

Konuyla ilgili, ilginizi çekebilecek diğer yazılar:

Dinamik Logo Olur mu?

Fiat’ın Yeni Logosu

P&G ve Danone Amblemleri

Vitra ve Artema’nın logoları daha yeni değişmemiş miydi? (A. Selim Tuncer)

Tag: , , , ,

UPS logosunun gelişimi” için 4 yorum

  1. UPs’nın Yeni logosu yaşadığımız çağa uygun.

    Bir önceki logo, Yenisinin yanında çok sönük duruyor.

    Büyük markaların, bazen logo değişikliğine gitmesi bence bi yerden sonra şart.

  2. evet ups, kurumsal kimlik açısından müthiş bir örnek. kahve şirketleri dışında nerede ise hiç tercih edilmeyen bir renk olan kahverengi’yi ve üzerine altın sarısını kullanmaları onları tüm sektörlerdeki kuruluşlar arasından sadece rengi ile dahi ayrıştırıyor.

    basit örnekle ticari otomobil üreticilerinin neredeyse aynı şekilde çok nadir kullandığı renk olan kahverengini, yoldan geçen ticari görünümlü bir aracın üzerinde görelim büyük ihtimal ups zannı oluşuyordur.

    bunlar bir yana logo kavramına dönelim. elbetteki bir kurumun logosu dönemin tasarım anlayışına uygun olarak kendini yenilemelidir. fakat bu eğer zaruret ise yani mevcut logo kurumun kimliğini ifade etmede yetersiz kalıyorsa yapılmalıdır. dikkat edilirse ups 61’deki logosunu tam 45 sene kullanıyor! bu demek ki 45 sene hiçbir tasarım anlayışından etkilenmiyor ya da kurumu temsil ettiği düşünülüyor.
    aynı şekilde tipik bir örnek ise ikinci dünya savaşı sonrası dönem-dizayn dönemi ürünü olan Braun. tipografinin enfes kullanıldığı logo 50li yıllardan bu yana halen hiçbir değişikliğe uğramadan kullanılıyor.

    http://www.braun.com/img/layout/braun-logo.gif

    Sevgili Onur Yüksel, Arçelik örneği hiç de uygun bir örnek değil. Çünkü arçelik son logosuna kadar çok istikrarsız ve bu konuda serdar bey’in dediği “uyumu kaybetmeden” kavramına hiç uymuyor. buyrun bakın:
    http://img85.imageshack.us/img85/792/image018dw.jpg
    (güven borça – bu topraklardan dünya markası çıkar mı? adı kitaptan / forum.zoque.net)

    incelenip ibret alınması gereken son örnek ise artema/vitra. zannedersem selim bey’in bu konuda güzel bir tespiti var dı inceleyebilirsiniz.

    ayrıca sekip bey, bildiğim kadarıyla ups’in başka logosu yok sadece geçen yıla kadar kullanılan logo bu şekilde beyaz üzerine kahverengi değil de koyu renk üzerine sarı ile kullanıldığı için bir farklılık sezmiş olabilirsiniz zannediyorum.

    saygılar
    atilla

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir