Posta kutunuzdaki çöpler

Bahsettiğim e-posta kutunuz değil. Bahsettiğim evinize ait normal posta kutunuz. Sizin durumunuzu bilmiyorum ama, benim posta kutuma artık çok miktarda reklam amaçlı mektup ve broşür ulaşmaya başladı. Tabii ki burada durum e-postalardaki SPAM’ler kadar vahim değil, ama, artık rahatsız edici boyuta ulaşmaya başladı. Çoğu zaman, posta kutusundaki kebapçı/pizzacı broşürleri ve anlamsız benzer mektuplardan dolayı, gerçekten benim için önemli olabilecek mektupları ayıramama ihtimali oluşmakta. Eskiden apartmanlarda herkesin görebileceği bir yere toplu olarak bırakılan bu broşürler, şimdi tek tek posta kutularına atılmaya başlandı.

Kanuni düzenleme gerekmekte
Bence bu konuda ciddi bir düzenleme gerekmekte. Nasıl ki bir kişinin evine ondan izinsiz girerseniz bu haneye tecavüz sayılmakta ise, aslında bu durumun da ondan pek fazla farkı yok. Reklam amaçlı broşürlerin tıkıştırıldığı posta kutusu da aslında benim hanemin bir uzantısı ve benim belli bir ilişki içinde olmadığım şahıs ve kurumların, burayı kullanma haklarının kanuni sınırlamalara tabi olması gerekmekte.

Satılan adresiniz
Posta kutunuza ulaşan bazı mektuplar, köşebaşındaki kebapçı veya pizzacının ise, bunlar genellikle size adressiz olarak ulaşmakta. Bir de, sizin adresinize özel olarak ulaşan mektuplar var ki, bu da sizin başka bir kuruma verdiğiniz adres bilgilerinin, mektubu yollayan kuruma satıldığının veya, an azından kullandırtıldığının bir göstergesi. Üstelik bu kurumlara sizin adresinizi nasıl elde ettiklerini sorduğunuzda, hep “açıklayamayız” şeklinde bir yanıt alıyorsunuz. Nerede var bu kadar rahatlık? Bu konuda, AB’nin yaptığı kanuni düzenlemelerin benzerlerinin ülkemizde yürürlüğe girmesi gereklmekte, bir an önce. Bkz.: Kişisel Verileriniz Ne Alemde?

Herkesin elektronik ortamdaki problemleri konuştuğu bu dönemde, normal posta ile ilgili problemler biraz gözden kaçıyor sanırım.

Siz de bu durumdan rahatsız değil misiniz?

Tag: , , ,

Posta kutunuzdaki çöpler” için 3 yorum

  1. Durum bende şimdilik sizin ki kadar vahim değil (Kebapçıları ve haşere ilaçlama servislerini saymazsak) , arada sırada Amerikadan 3-5 saçma posta geliyor. (Allahtan bizi çok fazla hedef kitle görmüyorlarda çok rahatsız etmiyorlar, yoksa yanmıştık)

    Hadi ismini de vereyim, 1.5 sene kadar önce Pizza Huttan bir posta almıştım, Maltepedeki restoranlarının açılışını haber verdikleri bir broşür, paket servis için telefon numarasının bulunduğu mıknatıslı bir buzdolabı kapağı reklamı :D:D afilli bir zarf içerisinde gelmişti.

    Komik olan ise benim ne evimin ne işyerimin Maltepe ile uzaktan yakından alakası olmaması. (İkiside Üsküdar tarafında) Merak ediyorum acaba Maltepe Pizza Hut’ı arasam ve sipariş versem getirecekler mi? Veya ben evime 5 dakika mesafede Pizza Hut restoranı varken kalkıp Maltepeye mi gideceğim, veya Maltepeye yolum düştüğü zaman broşür gönderdikleri için illa oraya mı gideceğim.

    Konuyu biraz saptırmış oldum ama bu postaları gönderirkende spam mantığı ile rasgele gönderiyorlar, Maltepe Pizza Hut yerine Capitol Pizza Hut’ın broşürünü göndermiş olsalar belki akıllıca bir pazarlama olurdu…

    Beni şu an için postalardan ziyade daha çok rahatsız eden ise telefonuma gelen abuk subuk mesajlar, benden bir şekilde iletişim bilgilerimi almış firmalar sürekli mesaj göndererek rahatsız ediyorlar. Cep telefonumu numaramı olur olmadık zamanlarda mesajlar almak için vermiyorum kendilerine ama malesef ülkemizde elini verirsen kolunu kaptırıyorsun. (Örnek: Yaz yaklaştı Göz Grup’tan güneş gözlüğü fırsatları ile ilgili seri sms’ler bekliyorum, tıpkı geçen yaz olduğu gibi. FinansBank üye mağazalarının reklamlarını halen bol bol yapıyor zaten)

    Birde hiç bi şekilde bağlantınız olmadan sms gönderenler var ki telefon numaramı nereden buluyorlar bir fikrim yok, onları da aradığınızda tıpkı posta gönderenlerde olduğu gibi numarayı nereden edindiklerini öğrenmeniz imkansız.

    Saygılar,

  2. Ben farklı bir örnek vermek istiyorum. Bizim ofisin bulunduğu sitede her hafta bahçedeki mini çöp kutusunun dibinde sayısının 500’ü bulduğunu sandığım Süpermarket broşürlerini görüyorum. Bu broşürler nasıl dağıtılıyor bilemiyorum ama benim gördüklerimin hedefe ulaşmadan çöpe gittiği kesin. Büyük marketlerin çoğu izinli pazarlama yöntemi ile e-posta ile kampanya duyurumu yapmıyor. Broşürün yüzbinlerce basılmış olması her nedense bir anlam ifade ediyor. Ama kaç kişiye ulaşıyor düşünen yok..

  3. Değerli arkadaşlar,
    örnekleri çoğaltmaya gerek yok bence. Bu örnek olayların benzerlerini gerek klasik posta kutularımızda, gerek e.postalarımızda ve de gerekse cep teleefonlarımızda bolca görmekteyiz(maalesef) her an.
    Bence bilişim konusundan çok iyi anlayan uzman arkadaşların asıl bu sorunların bizden uzak olması için neler yapabileceğımizi yazmaları ve bize bunun çözümüne yönelik bilgi vermeleridir. Ha bu konu ülkemizde yukarıda anlatıldığı gibi en azından şimdilik çözümsüz gibi duruyor ve de AB normalarına paralel olarak hazırlanan bir kanun tasarısı üzerinde bile bir ilerleme sağlanamamışken kim ne gib bir çözümden bahsedebilir ki diyorsanız ona da bir diyeceğim yok.
    O zaman beklemekten ve bu istenmeyen durumlara (istemeye istemeye de olsa şimdilik) katlanmaktan başka bir çaremiz yok demektir ki, bu en kötüsü bence.

    dalyan

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir