İlgi: Fiat’in Yeni Logosu


“Fiat’ın Yeni Logo’su” başlıklı yazıma, Sayın Atilla güzel bir yorumda bulunmuş. Ben de ona konuyla ilgili fikirlerimi bir yorumla ilettim. Size kolaylık olması için, ilgli yazıları aşağıya kopyalıyorum.

“Fiat’ın Yeni Logo’su” yazıma ulaşmak için tıklayın.

atilla said…

“Sanırım şu andaki logolarından daha güzel ve geçmişle uyumlu oldu, ne dersiniz?”

tamamen göreceli bir durum. ve ben yaptım oldu ile bu işlerin olmayacağını sizler daha iyi biliyorsunuzdur. fiat ile ilgili eleştiriyi yaparken keşke daha iyi bir araştırma yapsaydınız. yeni logonun bir manifestosunu var, onları da okusaydınız. tamam tüketici bilmez ama siz baksanız ve ona göre değerlendirseydiniz eminim daha güzel bir yorum yapardınız.

kaldı ki önerdiğiniz fiat logosu fiat’ın logo sürecinde belki ilk logo olabilirdi. çünkü sizin verdiğiniz ups logosunu da incelersen son logo, kuruluşlar arasında bu ara oldukça rağbet gören 2d’den 3d’ye geçiş özelliği taşıyor. bu değişikliği son olarak biliyorsunuz vadofone yaptı. bir de fiat’ın logosuna bakın zaten eski logo 3d anımsatıyor. ve son yapılan yuvarlak logo’da 3d. sizin önerdiğiniz ?

saygılar.

3:48 PM
Serdar Öner said…

Merhaba Sn. Atilla,

Fiat logosunun geçmişini ben de biliyorum. Yorumunuz üzerine bu konuda daha uzun bir yazıya da blogumda yer vereceğim. Ancak, buradan en azından şunu söylemek istiyorum ki, benim yaptığım logo tamamen eğlence amaçlı ve amatör bir işti. Üstelik bunun yazımda belirttiğim gibi, mükemmel bir tasarım olduğu konusunda bir iddiam yok. İyi bir grafik tasarımcı, bunun çok gelişmiş 3D versiyonunu da kısa sürede üretebilir. Ancak, benim söyleyeceğim şudur: Fiat 1965’e kadar kullanıp, daha sonra terk ettiği logosuna dönüş yapmış durumda. Üstelik, yeni olduğu iddia edilen tasarım da, 1965’dekinden neredeyse görülebilir bir fark içermiyor. Üstelik daha o günlerde de 3D bir görüntüye sahipmiş, yani 3D görüntünün günümüzdeki görsel anlayışa uyum için yapılmış olduğu konusunda da şüphelerim var. Tüm başarılı/güncel logoların 3D olması gerekliliğine de inanmıyorum. Ayrıca, Fiat yıllar içinde logo rengine de karar verememiş, bir kırmızı, bir mavi olmuşlar (herhalde kardeşleri Ferrari’ye özendiler :-))
Logonun hikayesi için tıklayın

Sonuç olarak, bu göreceli bir iştir diyorsunuz, doğrudur. Ben de göreceli şekilde yeni Fiat logosunu beğenmedim. Fiat logosu konusunda kararsız kalmış gözüküyor, bunun müşteri tarafında güvensizlik yaratacağı fikrindeyim. Yeni logonun, kurumlarına ve markalarına yeni bir şey kattığına inanmıyorum. UPS’in yeni logosu ise bence kendisine çok şey katıyor.

Görüşlerinizi ilettiğiniz için teşekkürler. Saygılar.

4:50 PM

İlgi: Fiat’in Yeni Logosu” için 2 yorum

  1. güzel bir konu oldu,,

    logoları derlediğiniz grafikte, eklemediğiniz sağa 5derece açı yapmış 5çizgili fiat logosu var.
    benim yaşlarımda olan tüketiciler fiat logosunu üç şekilde hatırlayacaktır. bir: babam diyo ki reklamlarının tempra’sı, halen yollarda göreceğiniz uno ve tipolarda bu logo yer etmektedir.iki:dikdörtgen fiat yazısı. üç: eskiye dönüş yaptığı yeni logo.

    asıl belirtmek istediğim katılırsınız ki fiat’ın 1999’da yaptığı logo’nun yerine sizin yaptığınız logo benzeri bir şekilin alması idi. eğlence için ekledi iseniz problem yok 🙂 yoksa fiat’ın görsel kimlik tutarsızlığı savunulacak bir durum değil. benzer olayı ayrıca ups ile konusunda belirttim zaten: http://serdaroner.blogspot.com/2006/04/ups-logosunun-geliimi.html

    sevgiler
    atilla

  2. Sağa açı yapmış 5 çizgili amblemi özellikle yazımda belirtmemiştim. Bunun nedeni, bu amblemin asıl logo olarak değil, sadece belli modellerde on radyatör ızgarasında kullanılmasıdır. Bu amblemin kullanıldığı dönemde de, 4 bloklu bildigimiz Fiat logosu araçlarda ana logo olarak kullanılmıştır. Aynı şekilde, kırmızı üzerine Fiat yazan amblemlere de bu sebeple yer vermedim.

    1968’de kullanılmaya başlanan çoğumuzun alışık olduğu 4 bloklu logodan sonra, 1999’da tekrar 1920’lerde kullanılan logoya dönülmesinin hata olduğunu düşünüyorum. Benim düşünceme göre, yeni logo 1968’deki logonun geliştirilmiş bir versiyonu olmalıydı. 1968’den beri birkaç neslin bildiği bir logodan, çok daha geçmişte kullanılan bir logoya dönmek ne derecede mantıklı? Logo tasarımında geriye dönüş yapan ender firmalardan biri Fiat.

    Yorumunuza teşekkürler. Saygılar.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir