Amerikalı Vosvos!

Yıllar önce Volkswagen’in yeni Beetle’ı (bizdeki adı ile Vosvos, Kaplumbağa veya Tosba) çıkartacağı haberini duyduğumda çok heyecanlanmıştım. Otomotiv dünyasında bir efsane olan bu modelin, günümüze uyarlanmış modelini çok merak etmiştim.

Ama, lansmandan sonra, tasarımını çok beğendiğim bu yeni modelin, pazarlama açısından eski Beetle ile önemli farklılıklarının da olduğu ortaya çıktı.

Eski Beetle ucuz ve pratik bir otomobil olmak için üretilmişken, yeni Beetle segmentine göre pahalı ve pratiklikten uzaklaşan bir otomobil olarak ortaya çıkmıştı. Yeni modelin hedef kitlesinin o günlerde orta yaşı geçmiş ve paralanmış olan 68 kuşağı olduğu açıktı. Pazarlamacı arkadaşlarımız şöyle düşünmüşlerdi: “Bu otomobili 60 ve 70’li yıllarda ABD’de kullananlar, modelle çok önemli bir duygusal bağa sahipler, üstelik şimdi bol paraları da var, ve bu sebeple de, biz yeni modeli premium bir konuma oturtabiliriz”. Aslında, ilk anda doğru gibi görülebilecek bu konumlandırma, bence Volkswagen’in otomobil felsefesine ters düşmekte. VW’nin kalite imajını yükseltmeyi hedeflediği bir dönemde tasarlanan bu otomobilin, bu sebeple biraz premium segmente kayması da VW açısından anlaşılır gibi. Ama, bunun yanında, bu otomobili yıllarca kullanmış olan ve onun ucuz, basit ama pratik yapısına gönül bağı kurmuş olan kitleye karşı yapılan bir haksızlık da var ortada. Bu kitlenin büyük bir bölümü de Avrupa’da yer almakta.

Hedef pazarın öncelikli olarak ABD olarak görülmesi, Yeni Beetle’ın Meksika’da üretilmesi ile sonuçlandı. Tabii bu da, AB ve bizim gibi gümrük birliğine üye ülkelerde, ürünün satış fiyatının normalde olması gerekenin çok daha üzerinde olmasına seep oldu. Sonuç olarak, ürün Avrupa pazarında ABD’ye göre çok daha düşük satış rakamlarını yakalayabildi.

Aslında bence global olarak da bakıldığında, VW’nin bu konuda bir fırsatı kaçırdığı fikrindeyim. ABD’de yüksek satış rakamlarına ulaşıldığı belirtilse de, bence VW Yeni Beetle, bunun çok üzerinde satış adetlerine ulaşabilirdi. 2004 yılı ile ilgili bulduğum VW global satış adetlerine bir bakalım:

Golf: 700 000
Bora+Jetta: 310 000
Touran: 188 000
Polo: 434 000
Passat: 617 000
Touareg: 87 000
Beetle: 80 000

Rakamlardan görüleceği üzere, Beetle, ana modeller içerisinde, en az satış rakamına sahip olan model. Ben Beetle’ın daha iyi bir konumlandırma ile, bu rakamın en az 3-4 katı satış yapabileceğinden eminim.

Yanlış anlaşılmasın, Beetle projesi genel olarak bakıldığında çok da başarısız sayılmaz. Üstelik otomobili bu haliyle ben de çok beğeniyorum. Ancak, buna daha çok ticari proje olarak bakılması, VW’nin sürekli kullanıcıları ile daha iyi bir ilişki kurulmasını engelleyen bir faktör oldu. Yeni Beetle’ın ABD’den çıkan bir proje olması ve ABD’li VW’ciler tarafından şekillendirilmesi, onun ana vatanı olan Avrupa’da ve diğer ülkelerdeki potansiyelinin çok düşük oranda kullanılabilmesine sebep olmuştur bence.

Bu kitabı okuyun!

Bug: The Strange Mutations of the World’s Most Famous Automobile

Eğer efsanevi Beetle’ın hikayesini merak ediyorsanız, bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Amazon’dan satın almak isterseniz, tıklayın.

Tag: , , ,

Amerikalı Vosvos!” için 3 yorum

  1. verdiğiniz fiyatlarda polonun fiyatı jetta, beetle , touran ve touareg ten daha pahalı. Türkiyede VW nin en düşük fiyat segmentinde polo var. Acaba yurtdışında durum farklı mı? yoksa rakamlarda bir yanlışlık mı var?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir