Sağlıklı Yaşam İçin Spor – 1

Uzun süredir sağlıklı yaşam ile ilgili yazı yazmadığımı fark ettim ve bu açığı kapatmaya karar verdim. Bu yazıda, sağlıklı yaşam için sürekli spor yapmaya başlamayı düşünenlere yönelik olarak, kendimce bazı önerilerde bulunup, bilgilerimi paylaşacağım.

Sağlıklı Yaşam İçin Spora Nasıl Başlayacaksınız?
Bunun için öncelikle şu soruya cevap vermeniz gerekmekte:

Sadece sağlığınız için sürekli spor yapmak istiyor musunuz?

Bu soruyu kendinize sormak çok önemli. Bu sorudaki “sadece sağlığınız için” bölümü de özellikle çok önemli. Çünkü, farklı motivasyonlarla, mesela “X kilo vermek için” veya “çok daha güzel bir vücut şekli için” başlanan spor programlarının, çok uzun ömürlü olmadığını gördüm. Kısa süreli yoğun bir spor programı ve rejim ile X kilo vermeniz mümkün, ama bunun sizin sağlıklı olmanıza katkısının ne olacağı tartışılır.

Sağlıklı yaşam ne demek?
Burada “sağlıklı yaşam” terimini, sadece “hasta olmadan yaşamak” olarak da algılamamak lazım. Buradaki “sağlıklı yaşam”, sağlıklı ve yüksek performansa sahip bir kalp ve vücuda sahip olarak, günlük hayatta gerçekleştirdiğimiz aktiviteleri çok daha kolay ve iyi gerçekleştirmek anlamına da gelmekte. Düzenli spor yapan insanların, fiziksel hastalıkların yanında, zihinsel hastalıklara da çok daha az oranda yakalandıları tespit edilmiş. Yani fiziksel ve zihinsel sağlık söz konusu. Ayrıca, yine düzenli spor yapanlar, vücutlarında spor sebebi ile rahatlatıcı hormonların sürekli var olması sayesinde, içki ve sigara alışkanlıklarına çok daha az başvurmaktalar. Gerçekten de, düzenli spor yapmaya baladıktan bir süre sonra, arada sırada içtiğim puro ve pipoların bana artık çok da fazla zevk vermediklerini fark ettim. Kısa süre sonunda, hiç zorlanmadan tütün kullanma alışkanlığımdan tamamen vaz geçtim. İçkiyi de artık çok daha az ve gerçekten zevk almak için içiyorum.

Yaşam tarzı değişikliği
Kısacası, sağlığınız için spor yapmak istiyorsanız, bunu sadece bir spor aktivitesi olarak değil, bir yaşam tarzı değişikliği olarak görüp, hayatınızın diğer alanlarında da destekleyici önlemler almanız gerekmekte. Örneğin, çok sigara içiyorsanız ve birazcık olsun bırakmak yönünde motivasyonunuz yoksa, boşuna sporla uğraşmayın bence, terlediğinize yazık. Günlük olarak içtiğiniz bir paket sigaranın vücudunuza verdiği zararı, ne yazık ki hiçbir spor aktivitesinin gidermesi mümkün değil. Benzer şekilde, yiyeceklerinizde de, sağlıklı olanı ayırt edip, ona göre dengeli bir beslenme sistemi oturtabilmelisiniz.

Yaşam kalitesi herşeyden önce gelir
Sağlıklı yaşam için spor yaparken, motivasyonunuzun “daha yüksek yaşam kalitesi” olması bence en doğru yaklaşım. Daha sağlıklı, verimli, pozitif ve farkında bir insan olmak sizce de spor yapmak için yeterli bir sebep değil mi? Hedefiniz bu olduğunda, aktivitenizi çok daha uzun süre, düzenli olarak gerçekleştirebilecek ve bir süre sonra, hem o istemediğiniz kilolardan yavaş yavaş kurtulduğunuzu, hem de daha güzel bir vücuda sahip olduğunuzu da göreceksiniz.

Sadece sağlığınız için sürekli spor yapmak istiyor musunuz?
Yukarıdaki soruya cevabınız bu yazı sonunda “evet” ise, en azından doğru bir başlangıç ile, başarılı olmak yolunda önemli bir adım atmışsınız demektir.

Devam edecek…

İlgili yazılar: Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Yaşam İçin Spor -2 , Sağlıklı Yaşam İçin Wii , Evde Spor Yapmak İçin En Uygun Alet Hangisi?


Tag: , , ,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir