Deneme boyu ambalajlı ürünler

Yurtdışında çok kullanılan, ama bizde pek rastlayamadığımız bir uygulama “deneme boyu olarak ambalajlanmış ürünler”. ABD ve Avrupa’da marketlerde bir çok ürünün deneme boyları bulunmakta. Böylece müşteriler satınalmakta tereddüt ettikleri ürünleri daha kolay şekilde deneyebiliyorlar. Mesela deneme şansım olsa, sürekli kullandığım bir şampuandan daha çok seveceğim bir şampuana rastlama ihtimalim yüksek, ama bunun için her seferinde farklı ürünlere para harcamak ve memnun kalmadıklarımı ziyan etmek riskine de katlanmak istemem. Bunun için, marketlerde bu ürünlerin çok küçük ve buna göre fiyatlandırılmış ambalajları olsa, her birinden satınalıp denemek beni çok da rahatsız etmez.

Kozmetik ürünler dışında, mesela zeytinyağları ve şaraplar için düşünülebilecek bir uygulama bu. Pek çok şarabı ve zetinyağını denemek istememe rağmen, tam boy ürünle bunu yapmayı pek de istemiyorum. Hatta, ben bu ürünlerin üreticisi olsam, her çeşidimden bir tane küçük ambalaj barındıran bir deneme kitini de piyasaya sürerim.

Düşük gelirliler için de bir deneme şansı
Ayrıca, bu uygulama, parası yetmediği için tam boy ürün satın alamayanlara da bu ürünleri deneme ve az da olsa kullanma fırsatı verecektir. Bu konuda sanırım P&G’nin Hindistan satışları ile ilgili bir yazı okumuştum. Bu ülkede bir çok kişinin gelir düzeyi çok düşük olduğu için, büyük ambalajlar yerine, batı ülkerinde alışık olmadığımız küçük ambalajlar ile satışların büyük çoğunluğu gerçekleşmekteymiş. Tüketiciler de, her ne kadar yoksul bir hayat yaşasalar da, bazı ürünleri arasıra kullanma şansı elde ediyorlarmış bu şekilde.

Tag: , , , ,

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir