Tetra Pak


Her gün açtığım süt kutularının kapaklarında yaşadığım bir problem, benim Tetra Pak’ın pazardaki durumu ile ilgili olarak düşünmeme sebep oluyor. Dünyanın en büyük aseptik paketleme sistemi üreticilerinden biri olan Tetra Pak, gördüğüm kadarı ile ülkemizde pazar lideri durumunda. Ama bu durumuna rağmen, birçok ürününde, sürekli olarak problem yaşadığım bir marka. Süt kutuları bunun en güzel örneği. Fotoğrafda da göreceğiniz gibi, bu kutuların plastik kapakları, nedense, kapak için açılmış olan delik ile bir araya gelmekte zorlanıyorlar 🙂 Bunun sonucu da, kapağın altında yer alan, folyo kapatıcıyı açmaya çalıştığınızda, folyonun ucu elinizde kalıyor. Ondan sonra da, folyoyu bıçak ile delmeye çalışarak işinizi halletmeniz gerekiyor. Bu şekilde üretilmiş kutuların oranı da çok az değil, benim deneyimime göre %10 ile 20 arasında bir oranda bu tip ürüne rastlanıyor. Neden?

Benim düşüncem, pazarda lider konumuna ulaşmış olan Tetra Pak’ın, bu liderlikten kaynaklanan bir rehavet içinde olduğu. Yoksa, bu kadar basit bir problemi çözememelerinin, sizce mantıklı bir açıklaması olabilir mi? Ayrıca, ürünlerinde bu tip problemlerin sıkça yaşandığı TetraPak’ın, neden elle tutulur bir rakibi yok?

Görüşlerinizi ve deneyimlerinizi bekliyorum.

Tag:

Tetra Pak” için 8 yorum

  1. Aseptik ambalaj sisteminin bulucusu ve tek üreticisi Tetrapak şirketi. Aseptik ambalaj kullanmak istiyorsanız anahtar teslimi entegre sistem kuran tek şirket Tetrapak. Yurt dışı fuarlarda benzeri ürün yapan bir iki küçük firma gördüğümü hatırlıyorum. Ancak onlar sadece makine yapıyorlardı, hammadde yine Tetrapak şirketinden alınmak zorunda idi. (entegre dediğim zaman, makine, hammadde, kapak tasarımı ve ambalaj desen basım işlerini kastediyorum).

    Süt tüketmediğim ve meyve suyunun da tazesini sevdiğim için bahsetmiş olduğunuz sorunla karşılaşmadım ama Türkiye Tetrapak ile bir kaç toplantım olmuştu. Son zamanlarını bilemiyorum ama bundan 3/4 yıl önce bende çok iyi izlenim bırakmışlardı.

  2. Gerçekten benim de elime alıp da bir kerede mükemmellikle açabildiğim TetraPak kutusu yok. Bunun düzeltilmemesi için de bir sebep yok aslında. Uzay mekiği problemi değil ki bu ama adam işi bitirmiş. Sosyal sorumluluk kampanyaları falan şimdi kim TetraPak’a “ya abi ben bu kapağı açamıyom ama” diyecek. Senden başka tabii :))

  3. tam olarak dediginiz gibi…sanirim liderliklerinin ve siki rakiplerinin olmamasinin verdigi bir rehavet. Elbette tüketici haklarinin da cok aranmamasi Türkiye`de buna yol acan dier bir etken. Resimdeki Pinarsüt örneginde görüldügü gibi acip kapatmanin zor olmasinin yaninda bazen kapagi actiginiz zaman sütün akmasi gereken deligin de o plastik kapakla ayni yerde olmadigi, paketleme yaparken biraz kaymis oldugu da basima geldi. E bi de folyonun elimizde kalmasi da var. Yoksa aslinda tetrapak`in burda Avusturya`da veya italya`da cok güzel ve pratik kapaklama teknikleri var. Ama ayni pinarsüt`tekinin benzerlerine de rastladim. Sanirim ürünü üreten firmanin Tetrapak`tan talepleri de önemli, Pinarsüt tetrapak`tan daha gelismis bi kapaklama talep edemez mi meselâ??? Almanca olarak Kurier adli Avusturya gazetesinde -> http://kurier.at/chronik/1187729.php ben de gecenlerde okumustum; italya`da Nestle bebek sütlerinin Tetrapak üretimli paketlerinde mürekkebe (IsopropylThioXanton (ITX)) rastlanmis. Tetrapak`in aciklamasina göre Fransa, ispanya ve Portekiz`de de ayni ürün bulunmaktaymis. Bunun üzerine 30 Milyon litre süt piyasadan cekilmis Avrupa`da bu haberin yayinlandigi haftanin sali günü(22 Kasim). Sagliga zararli bir durum sözkonusu degilmis (tabi biraz sacma bir aciklama olmus bu), italya`daki sütler Hollanda`da üretilip, ispanya`da paketlenmis. 64,6 Milyon avro`luk zarara yol acmis bu durum.

  4. Pınar’ın rehaveti olabilir mi peki bu durum?
    Tetrapak anladığım kadarıyla sistemi kurup firmaya teslim ediyor.

    Çünkü benim başıma hiç böyle bir şey gelmiyor. Denediğim tüm ürünlerde kapaklar kusursuz çalışıyor. Pınar’ı denemedim ama.. O yüzden aklıma sorumlu olarak Pınar geldi…

  5. Tetra Pak gibi, ürünlerinin pazarlaması için aktif olarak çalışan tedarikçilerin, kendi markalarını korumak adına, gerekli kalite seviyesini garantileyecek üretim döngüleri kurmaları gerekmekte. Aksi taktirde, benim durumumda görüldüğü gibi kendi markaları zarar görmekte. Tetra Pak’ın bir şirkete kurduğu sistemin güvenilirlğini, periyodik örneklemelerle kontrol etmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Hata Pınar’dan bile kaynaklansa, Tetra Pak’ın bu hatayı yakalayarak, tekrarına izin vermemesi gerekmekte, bence.

  6. Rakip olmaz olurmu..

    Aseptic Packaging

    combiSmart – Small but Splendid

    With the innovative combiSmart spout, SIG Combibloc is presenting a new screw cap for small size applications, such as sauces, creams, juices and milk drinks. This screw cap offers an easy to drink and pour solution for on-the-go consumption and portion pack delivery. Especially designed for small sizes…

  7. ARKADAŞLAR ASEPTİC AMBALAJDA MEYVE SUYU VE SÜT AMBALAJI OLARAK, POŞETSAN AMBALAJ BU İŞİ BAŞARAN TEK YERLİ AMBALAJ FİRMAMIZDIR. ÇOK YAKINDADA 1 LİTRE AMBALAJLARDA BULUNAN KAPAK SORUNU İLEDE İLGİLİ OLARAK KENDİ GÖSTERMEYE HAZIRLANIYOR. http://www.posetsan.com

  8. Merhaba Arkadaşlar Ben sizlerin yukarıda bahsettiğiniz ambalajların kapaklarındaki açılma ve dökmede meydana gelen sorunları tamamen ortadan kaldıran bir buluş yaptım.Bu yeniliği tetrapak ve poşetsan firmalarına yolladım ilgilenirlerse hepimiz birlikte bu sorunlardan kurtulacağız.
    Ama tetrapak bana şu andaki konumu ile uyuyan bir devi anımsatıyor.Ben ona mail yolluyorum onun umurunda bile değil ama poşetsan çok duyarlı sanırım.www.necatemircan.com.tr

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir