Luna Minerella ve Çocuk Sağlığı

Birkaç gündür televizyonlarda Luna Minerella reklamını görüyorum. Çocuklar hedef alınarak geliştirilen bu ürünün, içindeki kalsiyum ve vitaminler ile, çocukların gelişimine katkıda bulunacağı belirtiliyor. Ancak, eklenen vitamin ve mineraller, bu ürünün aslında bir hidrojene edilmiş bitkisel yağ (margarin) olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Herkesin bildiği adı ile margarinler, bitkisel yağların, hidrojene edilerek doyurulması (yani katılaştırılması) yolu ile üretiliyor. Doymuş yağlar, kalp ve damar sağlığının en önemli düşmanlarından biri (sigara ve stresten sonra 3. tehlike benim bildiğim kadarı ile). Yetişkinler için son derece tehlikeli olan bu yağların, çocuklar tarafından tüketilmesi de tavsiye edilmiyor.

Margarinlere karşı ortaya çıkan ve yadsınamaz olan bu gerçekler karşısında, üreticiler pazarlarını koruyabilmek için, doymamış yağ oranı daha yüksek olan margarinler çıkartmaya başladılar. Bu yağlar, zaten kullanılırken de daha cıvık kıvamları ile diğerlerinden farklı olduklarını belli ediyorlar. Ancak, yine de bu tip yağlar da, belli oranda tehlike içeriyorlar, çünkü hala önemli oranda doymuş yağ içeriyorlar. Benim görüşüme göre, bu yağlar da, mutlaka katı yağ kullanımı gereken durumlar dışında, mümkün olduğunca kaçınılması gereken ürünler.

Ben böyle pazarlamaya karşıyım
Luna Minerella’nın sadece çocukları hedef alarak konumlandırılması, insan sağlığına zararlı etkileri kanıtlanmış bir ürünün sorumsuzca pazarlanması gibi geliyor bana. Bu konuda bilinçlenmemiş çocuklar üzerinde bir talep yaratılmaya çalışılması hiç hoş değil. Luna Minerella’nın doymuş/doymamış yağ oranlarını bilmiyorum, webde de henüz bu konuda yeterli bilgiye rastlayamadım. Umarım en azından, doymuş yağ oranı düşük bir margarindir.

Çocukların dengeli ve düzenli beslenmesi, tüm toplumu ilgilendiriyor
Çocukların beslenmesi, toplum sağlığının oluşturulabilmesi için öncelikli koşul. Onların küçük yaşlardan itibaren doğal ve dengeli beslenmesinin sağlanması, gelecekte şeker hastalığı, tansiyon problemleri ve obezitenin de engellenmesini sağlıyor. Bu durumların hepsi birlikte, kalp ve damar sisteminin en büyük düşmanları. Çocukların beslenmesinde, mümkün olduğunca doğal ve işlenmemiş ürünlerin seçilmesi gerekmekte. Büyümelerini gerçekleştirebilmek için, çocukların her besin grubundan düzenli olarak ve doğal kaynaklarda almaları gerekmekte, bunlar temel olarak;

Yağlar: Vücuda sağlanacak yağlar için en iyi kaynaklar, balık, fındık, fıstık ve zeytinyağı gibi doğal yağları barındıran ürünler. Çocukların, doymuş yağ içeren ürünlerden mümkün olduğunca uzak tutulması gerekmekte (hamburger, margarin içeren cips, şekerleme v.b.)
Proteinler: Özellikle çocukar, et, yumurta ve süt ürünleri tüketimi ile protein ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Karbonhidratlar: Meyve ve tahıllar, temel ve sağlıklı karbonhidrat kaynağıdırlar. Çocukların, yapay karbonhidratları içeren şekerli yiyeceklerden (meşrubat, şekerleme v.b.) mümkün olduğunca uzak tutulması gerekmekte.
Lifli besinler: Sebze ve tahıllar, kan şekeri ve kolestrol kontrolünde önemli etkileri olan lifi içerirler.

Dengeyi ve Bilinci Oluşturmak
Çocuklara yukarıdaki beslenme düzeninin tam olarak uygulanması mutlaka ki zor olacaktır. Arada sırada onların da zararlı ama cazip gözüken ürünlerden tüketmesi, sağlıklarını aşırı derecede etkilemeyecektir. Burada mühim olan, çocukların beslenme alışkanlıklarının doğru şekilde oluşturulması, bilinçlendirilmesi ve gelecekte hatalı beslenmeyi tercih etmelerinin engellenmesidir. Unutmayın ki, market raflarında satılan ve masum gözüken cips, kraker, şekerleme gibi birçok ürün, doymuş yağları ve/veya yüksek şekeri bünyesinde barındırmakta. Çocuklarınızın tüketimi için bu ürünleri seçerken, içeriklerini kontrol etmeyi unutmayın.

American Heart Association’un Hidrojene Yağlar ile ilgili sayfasına ulaşmak için tıklayın.

Önemli Not: Ben sağlık konusunda uzman bir kişi değilim. Burada belirttiğim sağlıkla ilgili ifadeler, benim çeşitli kaynaklardan elde ettiğim bilgilerimin bir birleşimidir, kendi görüşlerimi içerirler ve yüzde yüz doğru olmayabilirler. Kendiniz ve çocuğunuzun sağlığı ile ilgili kararlar alırken, konunun uzmanlarına danışmanızda fayda var.

Tag: , , , ,

Luna Minerella ve Çocuk Sağlığı” için bir yorum

  1. Buna benzer bir olay, Kanada’da da yasandi.

    Benim 2 tane kucuk kiz cocugum var ve bu yasta cocuklara, atistiracak turden verdigimiz bir urun var: Goldfish. Bizim Turkiye’de bildigimiz Eti Balik Kraker turunden fakat bu urun direk olarak cocuklara yoneltilmis durumda. Kalsiyum, peynir v.b.

    Son zamanlarda Kuzey Amerika’da bircok TV programinda, Trans Fat ile yapilmis urunlerin ne kadar insan sagligini tehdit ettigi aciklanmaya basladi. Trans Fat, insan vucudunda (vucud sicakliginda) cozulmedigi icin, bircok damar tikanikligina, obeslige ve en onemlisi (oran kucukte olsa) beyin sagliginin bozulmasina neden oluyor.

    Trans Fat kullanan bircok urun, tuketicinin baskisi nedeniyle (bircok kisi orhanik urunleri satin almaya basladi) bitkisel yag kullanmaya basladi. Ozellikle cips, kraker, patlamis misir v.b. Fakat bunu Gold Fish gerceklestirmekte gec kaldi. Bu nedenle, cocuk sahibi aileler, Gold Fish alternatifleri aramaya basladilar. Bu donem icinde Gold Fish buyuk bir olcude satis kaybina sahip oldu. Son 3-4 aydir, reklamlarinda, paketlerinde 0% Trans Fat ile yeniden tuketicisini kazandi.

    Soylemek istedigim, bilincli tuketici, sirketlerin, urunleri icinde ne kullandigini belirleyebilir, degistirebilir. Onemli olan boyle bir networkun, bilincli hareketin varligi. Tabi ki blog/gazete yazilari, medyanin katkisi bunu daha da hizlandirir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir