Boğaz Köprüleri


Boğaz Köprüleri’mize biraz yazık ettiğimizi düşünüyorum. Dünyada iki kıtayı birleştiren başka köprüler var mı emin değilim, ama sanırım şimdilik başka örneği yok. Bunun çok iyi şekilde turistik ve Türkiye’nin tanıtımı amaçları ile kullanılabileceğini düşünüyorum.

Bir çok yabancı ülkeyi gezme imkanım oldu ve özellikle Avrupa ve Güney Doğu Asya ülkelerinin her fırsatı turistik amaçlarla değerlendirdiğini gördüm. Özellikle Singapur’da, tamamen yoktan var edilen turistik bölgeler/tesisler mevcut. Bizde ise, Ege ve Akdeniz bölgelerinde birçok antik şehir kalıntısı, hala üstünün açılmasını beklemekte 🙁

Tekrar Boğaz Köprüleri’ne dönersek, dünyanın en güzel manzaralarından birine sahip bu köprülerde hiçbir turistik tesis yer almamakta. Üstünden yaya olarak geçmek bile mümkün değil. Nedeni de, insanların köprüden atlayıp intihar etmelerini engellemek! Sanki başka şekilde bu mümkün değilmiş gibi, sadece bu sebepten bu kadar büyük bir tanıtım imkanının heba edilmesi doğru değil. 11 Eylül’den sonra belki güvenlik kaygıları da vardır artık.

Ama, bakın bence neler yapılabilir:

  • Köprü yaya girişine açılarak, insanların bu muhteşem manzaranın keyfini çıkartmaları sağlanabilir.
  • Köprünün alt bölümüne yerleştirilecek bir turistik gözlem istasyonunu insanların ziyaret etmesi sağlanarak, kendilerine, bu özel ziyaret ile ilgili sertifika verilebilir. Düşünsenize, hangi turist “Avrupa’dan Asya’ya Geçiş Belgesi” gibi bir enteresan belgeye sahip olmak istemez.
  • Köprülerin altından çalışacak bir teleferik sistemi ile yine bu manzaranın izlenmesi için güzel bir imkan sağlanabilir.

Bunlar benim aklıma gelen en basit çalışmalar. Hepsi için “şu sebepten olmaz” diyerek bahane uydurulabilir belki, ama istenirse bunları yapmanın çok zor olmadığını biliyorum. Örneğin, “zaten trafik felç durumda, bir de köprülere turist akınına ne gerek var” denilebilir. Ama, bu da üstesinden gelinmeyecek bir durum değil.

Siz ne dersiniz?

Tag: , , , ,

Boğaz Köprüleri” için 3 yorum

  1. Bence bu fikirler cok guzel, ozellikle de sertifika olayini cok tuttum! Bakin mesela Arizona’da Grand Canyon’a gidenlerin pasaportuna Grand Canyon damgasi basiyolar. hem cabuk, hem pratik hem de dikkat cekici.
    Bahane bulmak zaten hic sorun degil memleketimde, bir de bu bahanelerin otesine gecebilsek!

  2. Köprü üzerinde yürümekten daha basit birşey yok hatta bunun trafik ile de ilgisi yok köprü ayaklarında zaten bir asansör sistemi mevcut Ortaköy’den asansörle çıkılan köprünün üzerinden yürünerek yine Beylerbey’ine asansörle inilebiliyor. Teleferik sistemi de su an köprünün altının bakım ve temizliği için kurulu. Yani bu söyledikleriniz zaten var olan şeyler. Tek eksiği halka açık olmaması. Eskiler de zaten bunların daha önce kullanıldığını daha sonra kaldırıldığını anlatıyorlar. Ama yine de dediğiniz gibi var olan değerlerimizi koruyamıyoruz, kullanamıyoruz o ayrı konu…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir