Sony’nin Memory Stick Takıntısı


Sony bazı ürünleri pazarda var etmek için gereksiz inat ediyor. Memory Stick de bu ürünlerden bir tanesi. Özellikle dijital fotoğrafçılık ile birlikte, farklı hafıza kartlarının ortaya çıkması esnasında, Sony de bu işi karlı bir iş olarak görüp Memory Stick serisi ürünleri piyasaya sunmuştu. Sony’nin yüksek fiyat politikası, müşterinin diğer formatlara olan alışkanlığı v.b. sebeplerle piyasada pek de tutulmayan bu ürünü, yine de Sony markalı ürünlerde birinci öncelikli kart yuvası olarak yer almaya devam etmekte. Hemen hemen bütün Sony markalı fotoğraf makinelerinde kullanabileceğiniz tek hafıza kartı tipi Memory Stick’tir. Sony’nin Mini DV, televizyon v.b. cihazlarında da durum farklı değildir, mutlaka bir Memory Stick almanız gerekir.

Endüstri standartları belirlenmiş durumda!
Aşırı derecede rekabetin oluştuğu hafıza kartı piyasasında, Sony’nin inatla sadece bu kart tipini destekleme stratejisi, birçok başarılı olabilecek diğer ürünlerinin de önünü tıkadı bence. Dijital fotoğrafçılıkta, Sony kabul etse de, etmese de bir standart oluşmuş durumda. Compact Flash tipi kartlar profesyonel tüketicilerin öncelikli tercihi. Küçük cihazlarda ise Panasonic’în geliştirdiği SD kart yaygın olarak kullanılmakta. Dolayısı ile, birçok potansiyel müşteri, Sony markalı dijital fotoğraf makinelerini incelerken, sadece Memory Stick desteğinin bulunmasını eksi özellikler listesine eklemiştir. Birçok satınalma kararında, bu eksi özelliğin, Sony dışındaki markaları tercih etmeyi desteklediğini tahmin etmek pek de zor değil.

Katma değerin az olduğu bu üründe inat niye?
Sony çok büyük bir yüksek teknoloji üretim ve pazarlama şirketi. Tasarım konusunda yüksek katma değere sahip ürünleri tüketicilerin beğenisini kazanmış durumda. Bunun yanıda, hafıza kartı üretimi, çok daha standart bir iş ve kendine has bir rekabeti barındırmakta. Sony’nin bu alanda farklı bir katma değer yaratması pek mümkün gözükmüyor. Tüketicileri bu ürüne mecbur bırakarak, bu alandan kar sağlamaya çalışmak, bence kendi yarattığı diğer ürünlere de haksızlık oluyor.

Sony’nin, Panasonic’e karşı Japonlar’a has bir gurur mücadelesine takılmış olduğu da düşünülebilir. Bence Sony özellikle üst seviye fotoğraf ürünlerinde, farklı hafıza kartlarını desteklemeye en kısa sürede başlaması gerekmekte. PSP gibi rakip ürünün nispeten olmadığı ürün kategorilerindeyse, Memory Stick’in zorlanması biraz daha anlaşılır olabilir.

Tag: , , , , , ,

Sony’nin Memory Stick Takıntısı” için 4 yorum

  1. Daha bir kaç gün önce aynı şeyi düşünüyordum. Kullandığım diğer ürünler (PDA, Kamera v.d.) SD kart ile çalışıyor. Yeni almayı planladığım cep kamerasında sırf yeni bir kart daha olmasın diye SONY’i devre dışı bırakıyorum.

    Benim için güncel bir konuyu seçmişsiniz.

  2. Sony aynı stratejiyi Beta tipi kastlerde yapmıştı zamanında. Standartını kendi belileyim herşeyiyle ipleri kendi elinde tuttuğu bir videokaset furyası başlatmak istemişti. Sonra ne oldu ? VHS doğdu ve sony nin videokaset piyasasındaki sağlamlığını yıkıverdi. Memorystick kullanıcıya + bir değer katmıyor. sd de kullandım, mmc de, memorystickte, compactflashta. memeorystick x diye bir ürün çıkartıp hızlı yazma kapasitesii compacflashın 2 katına çıkarırsa ve piyasada yaymak için sadece sadece sony markası ile deil diğer markalarada şemsiyesini genişletirse belki bu dar boğazdan kurtulabilir. Olympus veFuji nin yaptığı gibi. xd kartında sonu belirsiz ama şuan için deteklediği 2 firma var ve bunlar ayrıca compacflash kartlarıda detekliyor. yani tüketiciye bir seçenek sunuyor. Fark yoksa Kullanılabilirlik ön planda olmalı.

  3. Ayni seyler sony vaio laptoplar icin de gecerli , kendi memory sticklerini desteklerken , compact flash card icin herhangi bir destegi olmamasi , insani cileden cikariyor.

  4. Ben de sony marka cep telefonu kullanıyorum.Onlar da bir başka alem diyebilirim.Tek takıntısının memory stick olduğunu sanmıyorum…Cep telefonu her konuda çok uyumsuz ve bazen kafayı yediği de oluyor..Her işe el atan Sony sanırım ben her konuda varım ve en iyiyim şeklinde bir yanılgı içinde..Ben sadece sony’i eski televizyonları ile hatırlamayı yeğlerim…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir