ChampionSa’daki Mağaza Düzeni

Alışveriş yapanlar bilir, ChampionSa’larda mağaza düzeni çok sık şekilde değişmekte. Benim alışveriş yaptığım İstinye mağazasında, sanırım 6 ayda bir, birşeylerin yerleri mutlaka değişmekte. Bu son derece rahatsız edici, çünkü her değişiklikten sonra basit bir ürün için mağazada dakikalarca turlamak zorunda kalıyorsunuz. Bunun benim gibi birçok müşteriyi rahatsız ettiğini ve belki de satış kaybına sebep olduğunu tahmin etmek zor değil.

Tahminim, dönemsel olarak bu tip değişiklikleri yaparak, müşterileri mağazada daha çok dolaştıracaklarını ve alışverişi arttırabileceklerini düşünüyorlar. Ya da, müşteri davranışlarını inceleyerek, daha iyi olduğunu düşündükleri bazı yerleşim planlarını uyguluyorlar.

Sebebi ne olursa olsun, bir parekende mağazanın düzeni, sürekli müşteriler için çok önemli. Senelerdir Migros’larda mağaza düzeninde önemli bir değişiklik olduğunu görmedim. Bu sebeple, herhangi Migros’ta alışveriş yaparken, işimi neredeyse gözüm kapalı, çok çabuk şekilde hallederim. Yani Migros’ta kendimi evimde gibi hissederim. ChampionSa’larda ise, genelde “yahu bu ketçaplar salçaların yanında değil miydi?” veya “tuvalet kağıdı daha dün kağıt havluların yanındaydı, şimdi nerede acaba?” diye söylenerek ve sinirlenerek alışveriş yaparım.

Mutlaka ki, perakendeciliğin getirdiği bazı pazarlama araçlarının kullanılması gerekmekte, ancak bunların dozajı iyi ayarlanmadığında ve ana ürün gruplarının yerleri sürekli değiştirildiğinde, bence yarardan çok, zarar verici bir hareket olacaktır.

Tag: , , , , , ,

ChampionSa’daki Mağaza Düzeni” için 3 yorum

  1. Raf planları vardır ve neredeyse her hafta merkezden yeni planlar gelir. Bazen toptan değişir. Geliştirme sorumluları vardır merkezlerinde, işi o yapar. Bazen pazarlama taktiğidir bazen yeni gelen bir ürün gurubuna yer açmadır. ChampionSa konseptini oluşturamamış yada türkiyeye uyarlayamamıştır bana göre. Başarısız buluyorum. dia larda da benzer şey var. Bu ülkeyi ve alışkanlıklarını çözemediler bir türlü. Mağaza düzeni değişikliği müşteriyi deli eder. bu aralar Çok sık yapmaları ise marketçilik sektöründeki hareketlenme. biraz müşteriyi şaşırtmaya çalışıyorlar. Hani gezerken sıkılmasın, yeni şeyler görsün diye. Ama anlaşılan müşteri bu durumdan hiç hoşlanmadı.

  2. kesinlikle katılıyorum. migros pek fazla değişiklik yapmıyor olsa da yaşadığım bölgedeki migros ayakkabı boyalarının yerini değiştirdi. nitekim ben de 15 dakikalık bir turun sonunda aklımda “buralarda bir yerde olması lazım” düşünceleri ile ilerlerken baloncuğun içideki yazılar değişip “tansaş’da şu sıradaydı” şekline dönüştüler. bu küçük değişiklik benim o günkü harcamama mal oldu migrosa. ki bunun sık sık yapıldığını düşünürsek ve genel kanının da benikine benzediğini… sonuç korkutucu olur…

  3. Satışları gerçekten çok iyi olan mağazalar raf düzeni ( Layout ) değişikliklerine gitmezler.Nadir durumlarda ürün ilişkilendirme,yeni ürün gelme sonucu ürün daraltma ve genişletme,yöneticilerin beğenileri gibi durumlarda değişir;fakat bu işi eskiden yaptığımdan dolayı ( non-food ),sürekli reyon değişikliği planları hazırladım.Hangi ürün nereye,ne kadar ,ne genişlikte,hangi ürünlerle gibi kriterler baz alınarak yapılırdı ve çok kapsamlıydı.Hatta food bölümünde özel formüllerle,bilgisayarlarla satış ve ön yüz oranlarına göre dizilim yapılırdı ve marketimizde 50.000 çeşit ürün olduğunu düşünürseniz oldukça kapsamlı bir çalışma gerekiyor.İnanın küçücük değişiklikler çok büyük farklılıklar yaratmakta.Hatta çok satan bir ürünü,reyonda genişleterek daha da çok sattırmak mümkün.Siz farketmeden bir çok ürün alırsınız;ama bunun nedeni sadece ihtiyaçlar değildir…!Biz bile kendi dizdiğimiz reyonlardan ihtiyaç duymadan aışveriş yapıyoruz:)Sizlere tavsiyem GÖZ HİZASI VE GÖĞÜS MESAFESİ ARASINDAKİ ÜRÜNLERDEN FARKLI ÜRÜNLEREDE BAKMANIZ…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir