Bugünkü Hürriyet


Hürriyet web sitesinde yeni bir uygulamaya başladı. Ana sayfanın sol üst küşesindeki “Bugünkü Hürriyet” simgesine tıkladığınızda, o günün Hürriyet gazetesini, sayfa sayfa görüntüleyebiliyorsunuz. Daha önce Milliyet, sadece ilk sayfasını bu şekilde yaynlamaya başlamıştı.

Değişen medya ve kağıdın sınırlı kullanımı
Bilinçli mi yapıldı bilmiyorum ama bence bu Hürriyet adına güzel bir adım. Bu uygulamanın daha önce düşünüldüğüne eminim, ama muhtemelen, “Internet’te bedava yayınlarsak, basılı gazeteyi kim alır” korkusu ile gerçekleştirilmemiştir diye tahmin ediyorum. Ancak, habercilik ve yayıncılığın geleneksel mecralardan, online mecralara hızlı şekilde kayışını, sanırım ülkemizdeki mecralar da artık anlamaya başladı. Çok kısa süre sonra, Internet’ten hızlı şekilde elde edilebilen bilgilerin, basılı versiyonlarına ihtiyaç oldukça azalacak. Nasıl ki sayısal fotoğrafçılık, geleneksel fotoğrafçılığı kökünden etkilediyse, kişilerin online erişim oranı arttıkça, aynı dönüşüm yayıncılık alanında da gerçekleşecek. Bu dönüşüm sonrasında, sadece elektronik ortam dışında saklanmak istenen bilgiler kağıt ve o dönemde kağıt yerine kullanılacak mecralara aktarılacaklar. Kağıda basılı olarak satılan haber/bilgi kaynaklarının, saklanmayı ve daha uzun süre incelenmeyi gerektirecek bir katma değere sahip olamaları gerekecek. Hatırlarsanız, eskiden bütün fotoğraflar kağıt üzerine basılırdı, ancak şimdi sadece çerçeveletmek istediğimiz, en güzel fotoğrafları basıyoruz, gerisi bilgisayardaki sayısal arşivimizde kalmakta.

Bugünkü Hürriyet” için bir yorum

  1. Bilinçli olarak mı yapıldığını bilmediğim ama çok doğru bulduğum bir stratejisi daha vardı Hürriyetin. Internet’te Hürriyetim ismi/logosu ile yayın yapmak. Yani online marka ile offline markayı ayırmak. Yurtsan Atakan’la ilk tanıştığımızda kendisine de bu ayrımın bilinçli olarak mı yapıldığını sorma fırsatı bulmuştum. Kendisi ise bu ayrımın yapıldığı dönemde Hürriyet’te olmadığını belirtmişti.
    Fakat şimdi Hürriyetim yerine Hürriyet logosu kullanılmaya başlanmış. Genç Hürriyetim bölümünü muhafaza etmişler. Açıkçası benim kafam biraz karıştı.
    Bu arada biraz geçte olsa Hürriyet RSS servisi vermeye başladı.

    Son bir yorum: Bir yıl içinde 365 gün var. Bu bir gazete için ana sayfada 365 manşet haber demek. Acaba Hürriyetin geçen seneki ana sayfa resimlerini yan yana getirecek bir yapı varmı web sitelerinde?( Merak ettim hemen bakacağım ). Varsa bir bakın Türkiye’nin en önemli gazetelerinden birinin 2005 yılında yayınlanan 365 ana sayfası ülkenin gerçek gündemini ne kadar yansıtabilmiş?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir