Yiyeceklerdeki Besin Değeri Tabloları

Sağlıklı yaşamak için yediklerine dikkat eden birçok kişi, ülkemizde satılan yiyeceklerin paketlerinin çoğunda, besin değeri tablolarının olmamasından dolayı zorluk çekmekte. Avrupa ve ABD’de paketlenmiş bütün gıdaların üzerlerinde, ürünün besin değerlerine yer verilmesi bir zorunluluk. Bu tablolarda, aşağıdaki bilgilere yer verilmekte;

  • Bir paketteki porsiyon sayısı
  • Ürünün toplam enerji içeriği (Kcal)
  • Yağdan, karbonhidrattan ve proteinden elde edilen enerji miktarı
  • Doymuş ve doymamış yağ içeriği
  • Karbonhitrat içeriği
  • Protein içeriği
  • Sodyum içeriği
  • Diğer vitamin, mineral v.b. içeriği

Bilinçsiz tüketicinin suistimali!
Rejim yapanlar için, bu tablolardaki bilgiler zaman zaman çok önemli olabilmekte. Özellikle, bir paketteki porsiyon sayısı bence önemli bir bilgi. Çünkü günümüzde, birçok yiyecek, günlük tüketim miktarının çok üzerindeki paket boyutları ile satılıyorlar. Üreticilerin fazla malı daha çabuk satabilmek için uyguladıkları bu strateji, bilinçsiz tüketicilerin, belli gıdaları aşırı tüketmelerine ve dengesiz beslenmeye sebep oluyor. Bir paketteki porsiyon sayısını bilen bir tüketiciye ise, en azından bir seferde ne kadar tüketimin normal olduğu konusunda bir bilgi verilerek, seçim şansı tanınmış oluyor.

Bu konudan aşırı derecede muzdarip olan ve obezitenin çok yaygın olduğu ABD’de, bu bilgilerin paketlerde yer alması bir zorunluluk. Ayrıca, ABD obeziteye sebep olduğu bilinen abur-cubur tipi gıdaların paket boyutlarının da sıkı şekilde denetimi şu anda gündemde. Çünkü bu tip gıdalar çok hızlı tüketilebilmelerine rağmen, çok yüksek enerji içerikleri ile, sağlıksız beslenmenin önemli sebeplerinin başında geliyorlar. Özellikle çocuklara satılan gıda gruplarında, bu tip ciddi bir tehlike bulunmakta.

Şanslıyız, ama düzenleme gerekiyor
Ülkemizdeki Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı sebebi ile nesiller boyunca obeziteden ve yeme bozuklukarından görece uzak yaşadık. Ama tüketim ekonomisinin yavaş yavaş yerleştiği ülkemizde yeni nesilleri tehlikeden korumak için, bizde de bu konulardaki düzenlemelerin unutulmaması gerekiyor. En basit olarak, besin değeri tablolarının paketlenmiş gıdalarda mecburi hale getirilmesi ile, bu konuda önemli bir adım atılmış olacağına inanıyorum.

Yiyeceklerdeki Besin Değeri Tabloları” için 3 yorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir