GIF mi, JPG mi?

Biraz teknik olacak ama, bu konuya değinmek istedim. Internet’in bize sunduğu görsel malzemelerin iletilmesini sağlayan iki farklı grafik/resim dosyası formatı olan gif ve jpg, yerinde kullanıldığında, çok önemli avantajları bize sunmakta. Her iki format da, resimlerin, normal dosya boyutlarının çok altında bir boyuta indirilmesini, ama görsel kaliteden fazla da ödün verilmemesini sağlamakta. Böylece web sayfalarını, çok daha hızlı şekilde görüntülemek ve tanıdıklarımıza e-posta ile hızlıca resim göndermek mümkün oluyor.

Ancak, doğru kullanılmadığı durumlarda, web sayfalarında, temiz olmayan bir görüntü ortaya çıkabiliyor. Ne yazık ki, birçok büyük portalda bile bunların doğru kullanılmadığını görebiliyoruz. İşte pek çok web tasarımcısının da bildiği doğru kullanım şekli.

GIF dosyaları:
Bu dosya tipi, fotoğraf dışındaki grafiklerin sıkıştırılması için kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Örneğin, sabit renkler içeren bir Excel tablo grafiği, logolar v.b. gibi. Kullanılacak renk v.b. sayısını sınırlayarak, dosya boyutunuzu çok büyük oranda düşürebilirsiniz.

JPG dosyaları:
Bu dosya tipi ise, temel olarak fotoğrafların sıkıştırılması için kullanılmaktadır. Bu dosya tipi ile, sabit renkli grafikler sıkıştırılırsa, resimdeki sabit renkler, dalgalı ve cansız bir görüntü alacaktır. Özellikle beyaz bölümler grileşecektir.

Bir de TIF formatı var ki, bu format daha çok renk sadakatinin büyük önem taşıdığı, matbaacılık gibi işlerde daha sık kullanılmakta, webdeki uygulamaları daha sınırlı kalmakta.

Detaylı bilgi için: GIF, JPG, JPG

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir